Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Ну і де ж ваша слава, расєяні?
  • 14.08.2019

Добриня Нікітич (Низкинич) народився у селі Низкиничі, сучасний Іваничівський район Волинської області. Добриня Низкинич - син князя Мала Низкини, князя міста Іскоростеня, ( в наш час м. Коростень), У Добрині є сестра Малуша , яка була ключницею у Княгині Ольги і народила Володимира, якого всі ми знаємо як Володимира Великого.

Ілля Муровець (Муравленін, Муромець) народився у містечку Моровськ, сучасне село Морівськ Козелецького району Чернігівської області. Ілля Муромець служив у дружині князя Володимира, захищав місто Київ.

Сучасні вчені встановили, що Ілля Муромець - реальна особа й жив він не в Муромі, а в містечку Моровінськ, поруч з яким і знаходилося село Карачево (в билинах Карачарово) Чернігівського князівства.

Це підтверджується і рядками легенд, де описується найвідоміший подвиг Іллі - бій із Солов'єм Розбійником в чернігівських лісах. Прототипом легендарного персонажа вважають історичного силача Чобітка, що прийняв чернечий постриг у Києво-Печерській лаврі. Останні роки свого життя він провів там, замолюючи свої гріхи (а вбивав Ілля Муромець багато). Мощі богатиря і сьогодні зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Альоша Попович народився у місті Пирятин, сучасний райцентр Полтавської області.

В одній із билин розповідається, як мати проводжала Альошу на базарній площі чудового міста Пирятина у похід на ворога. Тоді Пирятин стояв на кордоні давньоруської держави й був одним із її опорних пунктів у боротьбі проти кочівників. Отже, Альоша Попович – наш земляк, родом із Пирятина.

У науковій літературі також зазначається, що батьківщиною Альоші Поповича є місто Пирятин, дослідники билин і літописів впевнені – він дійсно історичний герой, про подвиги якого згадується в літописах. Історичні дані свідчать, що він часто бував на пирятинських ярмарках.

Никонівський літопис повідомляє - Альоша Попович відзначився в боротьбі з половцями, убивши половецького хана та його брата. Близько 1201 року Альоша Попович згадується в літописі як учасник боротьби з печенігами.

У Тверському літописі записано, що він брав участь у відомій битві на Калці (1223 р.) і загинув разом з іншими сімнадцятьма витязями.

Літописний богатир Альоша Попович боронив землі на лівому березі Дніпра, де були розташовані Київське, Чернігівське та Переяславське князівства. Це слугує ще одним підтвердженням того, що саме місто Пирятин було батьківщиною богатиря. Цікаво й те, що саме на Пирятинщині прізвище Попович збереглося до наших днів.

В один зі своїх приїздів до Пирятина Т. Шевченко написав "Думу про пирятинського поповича Олексу".

У 992 р. Олексій Попович разом із Яном Усмошвецем уславилися також при обороні Переяслава від печенігів. Як свідчить Никонівський літопис, за свій подвиг вони були взяті в княжу дружину. У 1001 р. Олекса Попович і Ян Усмошвець розбили печенізького хана Радмана і взяли в полон трьох його синів.

Зважаючи на це, можна впевнено стверджувати, що богатирі не являються пращурами сучасних росіян, адже вони народились та вершили свої подвиги на території сучасної України.

Популярні теми

09.02.2017, 23:02
4 способи швидко покращити роботу мозку
05.04.2023, 13:16
Якщо ґрунт виснажується, які добрива потрібно внести
07.02.2017, 20:22
Вчені винайшли новий засіб чоловічої контрацепції у формі гелю.
11.12.2016, 17:10
Обурений чоловік виграв суд над Apple
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з іншими.
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Регістрація | Вхід ]