Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Шкода від кальяну: лікар і чемпіон Європи розповіли правду про куріння
  • 27.08.2017
Суперечки про те, що шкідливіше – кальян або сигарети, не вщухають ніколи. Ті, хто віддає перевагу класиці, розповідають страшилки про те, що за годину "спілкування" з кальяном легкі поглинають дим, як від сотні сигарет. А опоненти парирують, що вдихають НЕ дим, а пару, а вона фільтрується через воду, в якій залишається більшість шкідливих домішок. До того ж в кальяні тютюн швидше "смажиться", а не взаємодіє з іскрою, а значить, не виділяється шкідливий продукт горіння. Але навіть майстри кальяну визнають: такий вид куріння, хоч і менше, ніж сигарети, але все ж шкідливий для здоров'я.

Головна небезпека цього хобі – в тому, що кальян асоціюється з приємними зустрічами з друзями і спілкуванням. Похід в кальянну сприймають як свято, а не щось небезпечне. "Сегодня" розібралася, як впливає на здоров'я кальян і що потрібно робити, щоб зменшити шкоду.

 ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДИМ

При курінні кальяну дим вологий і охолоджений, тому потрапляє в легені глибше: у любителів сигарет пошкоджуються верхні легеневі частки, а у тих, хто вважає за краще кальян – середні і нижні. Шкідливий навіть не стільки сам нікотин, який потрапляє в організм, а продукти горіння, і не важливо чого – сигарети, кальяну, пластика або листя. Будь-який продукт згоряння – ціла таблиця Менделєєва, і в ньому дуже багато хімічних сполук, які руйнують організм.

 Дихальний тракт можна порівняти з ... виноградом. Трахея ділиться на бронхи, вони, в свою чергу, діляться до 25 генерацій (кожна ділиться на дві маленьких, ті – ще і ще, до термінальної бронхіоли, в яких і відбувається газообмін). Кисень з повітрям потрапляє в альвеоли, а звідти виходить вуглекислий газ. Площа цих бронхіол, якщо розкласти їх на поверхні, колосальна, кілька сотень метрів. І уявіть собі: у курців, хоч сигарети, хоч кальяну, вона постійно піддається шкідливому впливу продуктів горіння.
 
 ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ

 Аркадій Висоцький, д.м.н, онкоторакальний хірург:
 Порівнювати шкоду від куріння сигарет і кальяну – все одно, що порівнювати з якого поверху краще стрибати – з 12-го або з 7-го. Ну да, висота менше, але що це дає? Я говорю про це, щоб люди не мали ілюзій: не буває корисного куріння. Весь цей дим – це забруднювачі, які викликають проблеми зі здоров'ям.

І зовсім неважливо, як потрапляє дим в ваш організм – він шкодить однаково. Справа в тому, що від продуктів згоряння руйнуються бронхіоли, своєрідні перегородки в легких. Альвеоли, в яких і відбувається газообмін, збільшуються в розмірі, а значить – легенева тканина гине. Доведено, що на руйнування цих перегородок (емфізема легенів) безпосередньо впливають продукти згоряння.

Друге важливе наслідок від будь-якого вдихання диму – розвиток хронічного бронхіту: війчастий епітелій, яким вистелений дихальний тракт, постійно роздратований. Тому не спокушайтеся. За задоволення треба платити, і в цьому випадку – власним здоров'ям.

 Григорій Дієзов, чемпіон Європи з кальяну:
 Так, в кальяні вистачає шкідливих речовин – в ньому багато вуглекислого газу, а в самому тютюні багато "хімії", наприклад, харчові ароматизатори. Але при цьому не виділяються продукти горіння: тютюн в чаші тліє за принципом "перевернутої сковорідки". Якщо хоч якась іскорка потрапляє і починається "горіння", це дефект, який потрібно усувати, курити такий кальян не можна. Найкраще робити кальян на чистій воді – адже коли молекули алкоголю потрапляють безпосередньо в легені, це дуже погано позначається на самопочутті.
 
 ПОБОРОТИ ЗАЛЕЖНІСТЬ

 Віктор Георгієв, бізнесмен:
 "На превелику силу я кинув палити цигарки. Позбувся від шкідливої звички, був дуже гордий собою і навіть повчав інших, мовляв: "Беріть з мене приклад, я зміг кинути – і ви зможете". Але я навіть не помічав, що продовжував курити – просто в іншій формі. на роботі у нас творча обстановка, і хтось із співробітників приніс кальян. Спочатку його розкурював на свята і дні народження, як елемент веселощів. Потім – після завершення проекту, щоб розслабитися і видихнути. Згодом в офісі почали курити дуже часто: я навіть почав виділяти гроші офіс-менеджеру не тільки на каву, чай і печиво, а й на тютюн з вугіллям. Дійшло до того, що ранкові планерки проходили за курінням кальяну.

А одного разу співробітниця, яка ніколи не курила сигарети, а кальян вперше спробувала у нас, зізналася, що ненавидить вихідні і буквально біжить на роботу вранці, тому що її там чекає... кальян! І тут у мене як очі відкрилися – я ж теж мріяв бути на роботі, тому що тут є можливість подиміти, а у вихідні вибирав бар з кальяном.

Так я сам, пропагуючи здоровий спосіб життя, оплачуючи співробітникам басейн і медичну страховку, підсадив їх і себе на погану звичку! Довелося відмовлятися від "димних планерок". Зрештою прибиральниця, яка приходить, випадково розбила чашу, і на цьому історія мого куріння закінчилася – сподіваюся, цього разу назавжди".
 
 МІНІМІЗУЄМО ШКОДУ

Якщо вже хочеться покурити кальян, то варто виконувати кілька нескладних правил, щоб зменшити шкоду для здоров'я:
- використовуйте для кальяну тільки спеціальний тютюн і курильні суміші;
- готуйте тільки на чистій воді, молоці або соку. Не варто заливати в чашу алкоголь – так само, як не варто поєднувати куріння кальяну з вживанням алкоголю;
- завжди промивайте шланг і колбу;
- під час куріння компанією не лінуйтеся міняти індивідуальні одноразові мундштуки;
- куріть "порціями" і не викурюйте цілий кальян поодинці. Тривалість куріння кальяну в компанії не повинна бути більше 40-60 хвилин.  

Популярні теми

14.03.2017, 19:39
Як волоський горіх впливає на організм людини
28.04.2023, 10:38
Чим підгодувати абрикос навесні - найкраще добриво
09.05.2022, 12:59
Комунальний заклад для потребуючих допомоги
02.05.2023, 07:29
Правильний догляд за хостою
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з іншими.
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Регістрація | Вхід ]