Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Бракує учнів: на Черкащині закрили сільську школу

У селі Онопріївка, що на Тальнівщині, через брак учнів закрили школу.

У школі навчалося 16 дітей.

Із 1 вересня учні з Онопріївки навчаються в сусідній Рижанівці. Їхати туди 15 кілометрів.

«Рано вставати треба, це найгірше. Хоча, є й плюси – у тій школі багато дітей і це допоможе звикнути та більш комфортно почуватися потім в університеті», – розповіла 10-класниця Ліна Кухар.

Батько Ліни, Сергій Кухар, хотів би, щоб донька завершувала рідну школу, але розуміє, чому заклад закрили: «У нас дуже мало дітей. У Рижанівці класи по 11, 22, 23 дітей. Дітки спілкуються між собою, задоволені. Звичайно, аби в нас школа залишилася, то було б приємніше, аби діти лишилися тут, у своїй школі. Та й дорога б не займала багато часу. А так – нічого вже не зміниш».

Педагогиня-організаторка Валентина Біла теж перейшла в Рижанівську школу: «Я в Онопріївці працювала вчителем української мови. В Рижанівці я педагог-організатор. У нас школа була невеличка, у порівнянні з новою. Трохи важко, але вважаю, що для дітей так краще», – розповіла жінка.

В Онопріївці школа працювала до травня, тепер там діє лише дитсадок. Людмила Шамота раніше була у школі директоркою та вчителькою математики: «Вакансій для мене в сусідній школі не знайшлося, а до Звенигородки чи Тального із села не курсує автобус. Зараз поки у статусі безробітної. Стою у Центрі зайнятості, чекаю вакансію».

За словами Людмили Шамоти, у 2018-ому в школі навчалися 35 дітей, 2020-го – лишилося 16. У сусідній Рижанівці, куди тепер їздять діти, 172 школярів.

«Нині з Онопріївки у нас навчається 15 дітей і 10 із Павлівки, їх возять шкільним автобусом. Коли в класі більше діток, їх легше навчити: вони тягнуться одне за одним, більше спілкуються. Шкода усім необхідним забезпечена. Ми виграли проєкт утеплення приміщення на 10 мільйонів, тому нашим діткам буде комфортно», – розповів директор Рижанівської школи Вадим Мацюк.

Утримання однієї дитини в Онопріївській школі вартувало 70 тисяч гривень, тоді як у сусідній Рижанівці втричі дешевше, розповів староста Тальнівської громади Павло Козаченко: «Тому школу і закрили, бо це дуже і дуже дорого. Весь тягар утримання ліг би на місцевий бюджет, у якому коштів дуже мало», – зазначив він.

За словами очільника Обласного управління освіти Валерія Данилевського, у 2020-2021 навчальному році на Черкащині закрили 16 шкіл, ще 82-ом понизили ступінь. У 2019-2020 оптимізували 43 заклади: три ліквідували та в 36 понизили ступінь.

«Уся відповідальність за мережу, стан освіти, наповненість класів лежить на плечах громади. Тому кожна громада виходила з того, наскільки вона фінансово спроможна. По тому процесу, що відбувається, ми розуміємо, що основна хвиля оптимізація відбулася в цьому році. Тобто, в наступному році це все буде більш помірковано», – зауважив він.

За словами Валерія Данилевського, врятувати малокомплектні школи може поліпшення демографічної ситуації та повернення молоді до села.

Тетяна Недбайло

Популярні теми

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]