Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
«ДІВЧИНУ МОЖНА БУЛО ВРЯТУВАТИ, АЛЕ ВІН ЗАПРОСИВ 50 000 $ ЗА ОПЕРАЦІЮ. КОЖНОГО ДНЯ ВИМАГАВ ГРОШІ... ЇЙ БУЛО 19 РОКІВ"
Голосіївський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту для завідувача відділу трансплантації та хірургії печінки Національного інституту трансплантології Олега Котенка, підозрюваного у хабарництві.
Екс-очільниця Міністрества охорони здоров'я Уляна Супрун виступила категорично проти такого рішення суду.
"Укотре спостерігаємо вибіркове правосуддя та маніпуляцію суспільною думкою. ... Постсовєцька медична еліта нав'язали частині суспільства тезу про те, що подібні злочини є санкціонованими, бо заробітня платня у лікарів низька і вони рятують життя. Тому займатися вимаганнями і шантажем людей у відчаї - це нормально", - написала Уляна Супрун у Фейсбуку.
За її словами, зміни, започаткувані нею, "спрямовані зокрема й на те, щоб лікарі на всіх рівнях почали отримувати гідну оплату праці - прозоро та чесно".
"Але монополісти, такі як Олег Котенко, чинять опір змінам у закладах охорони здоров'я. ...Нашу дівчинку можна було врятувати, але він запросив 50 000 $ за операцію. Кожного дня вимагав гроші... Їй було 19 років. 19!!!", - це розповідь лише про одну з пацієнток Котенка. Коли йдеться про такі злочини, не може бути місця для подвійних стандартів. Про скількох пацієнтів, які не змогли зібрати необхідну суму, ми ніколи не дізнаємось? Скільки життів втрачено, бо подібні лікарі не захотіли оперувати без готівки?", - обурилася Уляна Супрун.
"Зараз вони мають можливість проводити складні операції та брати за це величезні суми готівкою. Беруть вони ці гроші не тому, що ця операція дійсно стільки коштує, а тому що просто хочуть та можуть. Паралельно із цим - вони блокують розвиток молодих фахівців, бо їхня мотивація - не розвиток сфери, а власна монополія. Щоб коли їх нарешті затримають на гарячому - у них була можливість використати пацієнтів як заручників.
Такі лікарі, за словами Уляни Супрун, значно більш зацікавлені проводити декілька "коштовних" операцій на рік, аніж протягом усього року надавати медичні послуги всім пацієнтам без винятку і отримувати за це кошти за тарифом від Національної служби здоров'я України.
"Ця історія - дає дуже чітке розуміння, чому заклади академії меднаук та Феофанія з усіх сил намагаються обійти трансформацію системи охорони здоров’я та уникнути укладання договорів з НСЗУ. Є дуже впливовий прошарок медиків, які публічно постійно бідкаються про бідність лікарів, а потім сідають у дорогі іномарки та їдуть у свої заміські вілли", - пише вона.
"Такі люди, як Котенко, не дають розвиватися цілим галузям в Україні. Вони також є в судовій системі, у правоохоронній, у фінансах та політиці. Найбільше вони бояться змін, які створюють рівні правила для всіх, адже тоді їхній статус не гарантуватиме їм можливості для незаконного збагачення. Вони бояться реальної конкуренції і майбутнього, яке невідворотнє. Чим швидше ми перестанемо сперечатись про очевидних злочинців - тим швидше збудуємо здоровішу Україну", - заявила екс-очільниця МОЗу.
Нагадаємо, 3 жовтня стало відомо, що прокуратура спільно з СБУ і поліцією затримали у Києві на хабарі у 20 тисяч доларів завідувача відділу трансплантації та хірургії печінки Національного інституту Трансплантології НАМНУ.
У затриманого лікаря-трансплантолога вилучили майже 1 мільйон доларів.

Популярні теми

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]