Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Для студентів Смілянського коледжу читали лекцію на тему “Запобігання кримінальної злочинності серед неповнолітніх”
Одним з найважливіших напрямів виховної роботи з дітьми та молоддю є превентивне виховання та профілактична робота з подолання злочинності серед неповнолітніх. Аналіз стану правопорушень серед підлітків дає підстави вважати подолання криміногенної ситуації в дитячому та молодіжному середовищі проблемою гострою та актуальною для суспільства. Тому 12 грудня 2018 року працівниками Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги прочитано лекцію на тему “Запобігання кримінальної злочинності серед неповнолітніх”, для студентів Смілянського коледжу харчових технологій.
 

 У підлітків завжди виникає бажання стати незалежним, спробувати щось нове, побувати в новій, цікавій обстановці. Це природно і навіть корисно для дітей – все це частина дорослішання. Але вони можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою своїх батьків. Тиск однолітків, нудьга, нестримна енергія, а можливо, й інші фактори, що впливають на поведінку, можуть призвести до невиправданого ризику – і навіть коштувати життя. Проявивши непослух один раз, дуже легко потім здійснити більш серйозний проступок.

Найпоширенішими злочинами серед учнівської молоді є крадіжки, хуліганство, нанесення тілесних ушкоджень. Бажання самоствердитися штовхає декотрих молодих людей до конфліктних ситуацій, скоєння ззовні безпричинних, а іноді незрозумілих злочинних проявів: побити людей, з якими не порозумілися, випадкових.

Зустрічі проходила у жвавому діалозі, обговорювалися практичні питання, життєві ситуації, що трапляються з підлітками, та заходи, які необхідно вживати у разі їх виникнення. Під час зустрічі молодь ознайомилась з особливостями та підставами кримінальної відповідальності неповнолітніх, попереджено учнів про наслідки вчинення правопорушень, адже кримінальні правопорушення здійснені неповнолітніми – це небезпечне соціальне явище.

Також, в ході бесіди студентам навели приклади злочинів, що здійснюються неповнолітніми, види й умови відбування покарань, студенти самостійно ознайомилися з нормами Кримінального кодексу України.

Відповідно до ст. 22 Кримінального кодексу України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

Однак, Закон містить вичерпний перелік злочинів, кримінальна відповідальність за вчинення яких наступає з 14 років. Крім того, в разі вчинення суспільно-небезпечного діяння особою, яка після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, до неповнолітнього застосовуються заходи виховного характеру.

Наголошено, що кожен має право на захист від обвинувачення та на правову допомогу.

За матеріалами Смілянського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної правової допомоги


 

Популярні теми

Публікації

10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]