Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
ЯКІСТЬ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ КОНТРОЛЮВАТИМУТЬ ПО-НОВОМУ
Якість продуктів в Україні контролюватимуть за новими правилами. Набув чинності закон № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин». Згідно з документом, штрафи за порушення правил для підприємств можуть сягнути 70 тис. грн. Документ був розроблений за допомогою експертів Європейського Союзу. Він створює умови для забезпечення якості та безпеки харчової продукції для споживачів.

Про це інформує Відділ торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів.

Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров’я людей. Наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м’ясо.

Інспектори Держпродспоживслужби будуть перевіряти підприємства згідно з актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

Якщо підприємець під час перевірки засвідчить, що дотримується всіх вимог закону, наступного року у нього буде менше перевірок або не буде їх узагалі. Один і той самий інспектор не зможе приходити з перевіркою на одне підприємство.

За порушення закону передбачено жорсткі санкції. У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва та/обігу харчових продуктів і кормів.

Досить тривалий час, протягом майже двох років, в Україні діяв мораторій на перевірки. Цим скористалися несумлінні виробники харчових продуктів, а сумлінні виробники через це опинилися в менш вигідних умовах, вимоги контролю до виготовлення харчових продуктів – це те, що зараз потребує вдосконалення. Зокрема у зв’язку з необхідністю адаптувати українське законодавство щодо безпеки харчових продуктів до європейських норм, як це передбачено частиною угоди про Асоціацію.

З січня цього року всі заходи державного контролю (нагляду) має супроводжувати відеофіксація. Це дасть змогу за необхідності довести неправомірність дій інспектора або порушення вимог законодавства підприємцем.

Популярні теми

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]