Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Мешканців Черкащини закликають ставати патронатними вихователями

Патронатні родини – одна з ефективних форм підтримки дітей, які потрапили в складні життєві обставини. Про це сьогодні говорили під час всеукраїнської селекторної наради в контексті реформування будинків дитини. Зауважимо, Міністерство охорони здоров’я розробляє наразі зміни до Типового положення про будинок дитини на перехідний період проведення їхньої реорганізації в центри реабілітації та паліативної допомоги. Провели засідання під головуванням керівництва Мінсоцполітики, Мінохорони здоров’я, Уповноваженого Президента України з прав дитини.

– Коли виникає потреба тимчасової соціальної реабілітації дитини, приміром, на час подолання нею або її родиною скрутних обставин, перебування у патронатній родині – один із кращих варіантів безпосередньо для дітей, -пояснює перший заступник голови ОДА В’ячеслав Швець. – Адже в сім’ї вони мають змогу почувати себе більш захищено, аніж в інших спеціалізованих закладах. Таких родин в області 16. Черкащина посідає друге місце серед тих, які мають найбільше створених патронатних родин. Зокрема. у містах:Черкаси, Сміла, Золотоноша, Умань, також у Золотоніському, Корсунь-Шевченківському, Христинівському районах, Білозірській, Кам’янській ОТГ. За період упровадження в області патронату послугами патронатних вихователів скористалося більше 80 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Зауважимо, термін перебування дитини під патронатом не може перевищувати трьох місяців. З патронатної родини дитина може повернутися до своїх рідних або ж її влаштують в нову сім’ю, яка найкраще відповідає її індивідуальним потребам.

Нагадаємо,Уряд збільшив виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання, з 2 до 2,5 та 3,5 (для дітей з інвалідністю) прожиткових мінімумів на дитину. Такі ж виплати отримають і діти, влаштовані в патронатну родину.

Грошове ж забезпечення патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

У ході селекторної наради йшлося також про потребу створення служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах, необхідність розроблення та запровадження тематичних програм розвитку патронатного виховання та ін.

Довідково: Послуга патронату вперше в Україні запроваджена у 2008 році Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» для дітей, які тимчасово не можуть проживати у власних родинах.

Патронат над дитиною – цепрофесійна комплексна послуга, щопередбачаєтимчасовий догляд, виховання та реабілітаціюдитини в сім’ї патронатного вихователя на періодподоланнядитиною, її батьками абозаконнимипредставникамискладнихжиттєвихобставин.

Патронатний вихователь – це спеціаліст, який пройшов навчання за спеціальною програмою підготовки кандидатів та на договірній основі здійснює догляд, виховання та забезпечує реабілітацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я в період надання цим дітям послуги сімейного патронату.

Якщо ви бажаєте дізнатись про патронат більше або вирішили стати патронатним вихователем, звертайтесь до:

  • Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: 63-05-54, 63-54-97;
  • Служби у справах дітей облдержадміністрації: 33-01-15, 54-05-55
За інформацією пресслужби Черкаської ОДА

Популярні теми

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]