Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
НАГАДУЄМО ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ ЗМІЙ, А ТАКОЖ НАДАТИ У РАЗІ НЕОБХІДНОСТІ ПЕРШУ ДОПОМОГУ
Щороку в Україні люди стають жертвами укусів отруйних змій. Такі випадки можуть мати серйозні наслідки, оскільки отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини. У потерпілого вже через півгодини проявляються загальні ознаки отруєння: слабкість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, з’являється набряклість тканин, запалення лімфатичних вузлів. Особливо небезпечними ці укуси є для дітей та людей, імунітет яких ослаблений хронічними захворюваннями. Про це повідомляють у відділі з питань цивільного захисту та оборонної роботи та з метою попередження виникнення подібних випадків нагадують правила, які допоможуть уникнути укусів плазунів.

В першу чергу, потрібно знати місця їх найчастішого перебування. Змії поширені в заболочених місцевостях, біля зарослих озер і ставків, у горах та пустелях. Будучи нічними тваринами, удень вони ховаються в старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися палицею.

Особливо уважними треба бути у занедбаних кар’єрах, серед кам’яних руїн, у закинутих будівлях.

Така ж обережність і виставлена вперед палиця не зайві при швидкому русі по стежках, на яких змії люблять грітися в сонячний день. Дрімаючий плазун має дуже слабкий нюх і слух, тому раптова поява людини може перешкодити йому вчасно зникнути в траві, а біль від черевика, що придавив, змусить захищатися укусом.

Крім того, варто ознайомитися із тими видами плазунів, які притаманні для певної місцевості, їх характерним забарвленням і зовнішніми ознаками. Для прогулянки у районах, де проживає велика кількість змій потрібно одягати цупкі штани та чоботи.

Якщо змія все ж таки вкусила, то у перші хвилини після укусу варто спробувати відсмоктати частину отрути з рани. Кров’янисту рідину, що відсмоктується, треба відразу ж спльовувати. Проте такі дії не можна робити людям, у яких в роті є язви та ранки. Потім з підручних матеріалів на уражену кінцівку накладають шину і вживають заходів для екстреного транспортування потерпілого в лікувальну установу.

 
 Шановні громадяни! Дотримання цих простих правил допоможе уникнути укусу плазуна та збереже ваше здоров’я.

Популярні теми

Публікації

10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]