Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
НОВІ ВИМОГИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ПРАЦІВНИКАМИ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ (ЗІЗ) НА РОБОЧОМУ МІСЦІ

Працівники різних галузей промисловості певною мірою стикаються з небезпечними і шкідливими умовами праці. А захист працівника від дії таких умов під час трудового процесу є одним з обов’язків роботодавця. Найбільш доступний і досить дієвий спосіб захисту полягає в наданні робітникам спеціального одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Міністерство соціальної політики України наказом від 29.11.2018 № 1804 затвердило нові Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці (далі — Вимоги № 1804). Документ набрав чинності 15.01.2019, замінивши Положення №53 (втратив чинність наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24.03.2008 № 53 «Про затвердження Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту»).

Новий затверджений документ встановлює загальні вимоги до засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), що їх працівники використовують під час трудового процесу, і поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правовоїформи. Отже, знати про такі новації мають усі без винятку роботодавці з числа суб’єктів господарювання, чиї працівники мають під час роботи застосовувати ЗІЗ.

Базові правила стосовно ЗІЗ встановлено в ст.163 КЗпП та ст.8 Закону України «Про охорону праці». Згідно з ними, на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або  несприятливими метеорологічними умовами, працівникам безоплатно мають бути видані за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ. Окрім того, такими засобами мають бути забезпечені працівники, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором. На роботодавця покладено обов’язок забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Своєю чергою, в п.5 та п.6 розділу І Вимог № 1804 уточнено, що ЗІЗ слід використовувати у разі неможливості уникнути або достатньою мірою обмежити ризики для життя та здоров’я працівників технічними засобами колективного захисту або заходами, методами чи правилами організації роботи. Безпосередньо ЗІЗ можуть бути використані тільки за призначенням згідно з інструкціями щодо експлуатації, які мають бути зрозумілими для працівників.

Порівняно з Положенням № 53, у Вимогах № 1804 поновому сформульовано обов’язки роботодавців з відповідних питань, хоча загальні тенденції збереглися.

Отже, передусім роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) ЗІЗ. Засоби індивідуального захисту мають відповідати вимогам Техрегламенту № 761 (Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затвердженийпостановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2008

№ 761) та стандартам стосовно конструкції і виготовлення. Окрім того, згідно з Вимогами № 1804 ЗІЗ мають:

 - відповідати рівню наявних ризиків для життя та здоров’я працівників та не призводити до будь-якого збільшення цих ризиків;

 - відповідати умовам, наявним на робочому місці;

 - підходити користувачеві після необхідного регулювання.

Популярні теми

Публікації

11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]