Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Сильна мова – успішна держава
Відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», враховуючи рекомендації Уповноваженого із захисту державної мови, у приміщенні Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Ротмістрівської сільської ради» 27 січня 2023 року відбулося заняття з жителями громади «Українська мова – духовний скарб нашого народу». Захід був проведений з метою захисту права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг і усунення перешкод та обмежень у користуванні нашою рідною мовою.
У ході лекції, яку прочитала кандидатка філологічних наук Тереховська Любов Миколаївна, учасників заходу було ознайомлено з походженням, розвитком та становленням української мови як державної від праслов’янського періоду і до сьогодення, розглянуто найзначущіші історичні пам’ятки, у яких зафіксовано унікальність української мови, озвучено хроніку заборон нашої мови за останні 400 років та детально поінформовано про сучасне законодавство України щодо захисту державної мови.
Коріння української нації та української мови сягає сивої давнини, проте знову, на сучасному етапі, гостро постало питання про захист української мови як державної від зараження чи знищення. Питання мови надзвичайно важливе. Адже лише мова та ментальність (яка неможлива без мови) роблять з нас вільну, окрему, самобутню націю українців. Саме в мові відображені психологія, світосприйняття, особливість того чи іншого етносу. Дуже тонко та влучно передають народний характер національно-марковані фразеологізми, прислів’я, приказки й інші фольклорні жанри. Та й взагалі, українська народна творчість є однією з найбагатших у світі. Тому питання збереження й захисту національного надбання зараз вирішується на найвищих рівнях державного управління, особливо у час колосальної агресії з боку сусідньої держави.
Як відомо, за новим законодавством чиновники всіх рівнів мають відмінно знати українську та складати іспит на володіння державною мовою. Тому жителям громади було запропоновано виконати вправи з української мови, щоб вони відчули свій рівень мовного знання. Учасники заходу добре впоралися із завданням та залишилися задоволеними своїми результатами.
Черкащина – рідний край основоположника української мови Тараса Шевченка, наш наддніпрянський діалект ліг в основу сучасної мови. І наше теперішнє завдання – зберегти її чистоту та передати наступним поколінням, щоб рідна мова ніколи не зникла, а лише розвивалася та вдосконалювалася. Адже відомо, що чим сильніша державна мова, тим сильніша та успішніша країна й народ, який у ній проживає.

 

Популярні теми

Публікації

11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]