Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Відносно нещодавньої спроби рейдерського захоплення в с. Балаклея - надійшло повідомлення від Смілянської місцевої прокуратури
В інтересах держави Смілянська місцева прокуратура постійно вивчає стан використання земель сільськогосподарського призначення та застосовує усі передбачені законодавством заходи представницького характеру, спрямовані на скасування незаконних рішень щодо виділення земель, недопущення самовільного зайняття земельних ділянок, їх неправомірного та нецільового використання.

 Так, за фактом самовільного зайняття земельної ділянки державної власності загальною площею 31,1491 га в адміністративних межах Балаклеївської сільської ради 10.09.2018 Смілянською місцевою прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки) Кримінального кодексу України та розпочато досудове розслідування.

Указане кримінальне провадження — чергове реагування прокуратури на випадки грубих порушень закону при використанні земель державної власності.

Досудове розслідування в зазначеному кримінальному провадженні розпочато на підставі виявленого факту самовільного зайняття вказаною вище землею, що підтверджено відповідними матеріалами Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області.

Установлено, що згідно актів, складених інспекторами Держгеокадастру за участі землевпорядника Балаклеївської сільської ради, особа, яка використовує земельну ділянку №7123780500:02:001:082, не вказана.

Згідно відповіді Балаклеївського сільського голови, що надійшла на адресу прокуратури 07.09.2018, інформація щодо користувача земельної ділянки та плати за неї в сільській раді відсутня. Крім того, відповідно до листів ГУ ДФС в Черкаській області від 13.09.2017 та 17.09.2018 земельна ділянка не декларується та плата за неї не вноситься.

Тож, постає питання: платити за землю та нести відповідальність за її самовільне зайняття нікому, а як збирати врожай бажаючі одразу знайшлися?

Наразі до обласного та районного органу Державної фіскальної служби прокуратурою скеровано відповідну інформацію для вирішення питання щодо обліку, охорони, збору та стягнення на користь держави доходу від реалізації врожаю соняшника на самовільно зайнятих земельних ділянках.

Враховуючи той факт, що окремі особи намагаються безпідставно критикувати та провокувати правоохоронні органи, закликаємо їх не розповсюджувати недостовірні відомості та не вводити в оману громадян, можливо для власних (не виключно, корисливих) цілей та інтересів, адже прокуратура здійснює свої функції виключно на принципах неупередженості та рівності перед законом.

Одночасно повідомляємо, що самовільне зайняття земельних ділянок є одним з найбільш серйозних порушень земельного законодавства. Зазначене правопорушення завжди спрямоване й безпосередньо пов’язане з порушенням належних власнику прав на розпорядження земельною ділянкою, яке може бути реалізоване виключно ним. Тому, відповідно до законодавства за самовільне зайняття земельної ділянки громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну відповідальність, а в разі завдання значної шкоди ії законному володільцю або власнику — кримінальну відповідальність, передбачену ст. 197-1 Кримінального кодексу України.


 Смілянська міжрайонна прокуратура

 

Популярні теми

Публікації

10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]