Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
За фактами розтрати бюджетних коштів Смілянською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво
Смілянською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у ряді кримінальних проваджень щодо зловживань посадовими особами Смілянської міської ради при розпорядженні коштами державного бюджету, виділеними на соціально значущі проекти для міської громади.

Зокрема, мова ведеться про ряд кримінальних проваджень, розпочатих за фактами розтрати бюджетних коштів під час виконання робіт по заміні віконних блоків у багатоквартирних будинках міста, під час проведення робіт по капітальному ремонту греблі Смілянського водосховища на р. Тясмин, безоплатної передачі в оренду депутату міської ради приміщення Смілянського будинку побуту, службової недбалості посадових осіб Смілянської міської ради, що призвело до зриву опалювального сезону в м. Сміла, незаконного введення в експлуатацію магазину «М’ясорубка», видалення зелених насаджень під будівництво спортивного майданчику в центрі міста та інших.

Так, прокурорами та органом досудового розслідування неодноразово направлялися запити на адресу керівництва Смілянської міської ради щодо надання відомостей та копій документів, які на даний час відверто проігноровані.
Більше того, посадові особи вважають за необхідне цитувати положення нормативно-правових актів України, зокрема, Кримінального процесуального кодексу України, інтерпретуючи його на власний розсуд.

Разом з тим, мусимо нагадати, що відповідно до частини 2 статті 93 КПК України сторона обвинувачення, тобто прокурор, здійснює збирання доказів серед іншого і шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим кодексом. 

Зі змісту приведеного положення статті навіть пересічному громадянину є зрозумілим, що прокурор має право витребувати необхідну для досудового розслідування інформацію та документи, шляхом звернення із відповідним запитом. 
Між тим, очевидне небажання посадових осіб міської ради співпрацювати з органами досудового розслідування красномовно свідчить про протилежне бажання - бажання приховати певні факти.

Варто зазначити, що посадові особи міської ради таки не повно обізнані в законодавстві, про що свідчить відмова одного з працівників управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради з’явитися на телефонний виклик до прокурора для допиту. Останній пояснив, що прийде, лише за умови отримання повістки. 

Але змушені пояснити, що відповідно до частини першої статті 135 КПК України, особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв’язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

Отже, викликати особу для дачі показання по телефону є правом прокурора, а от з’явитися на такий виклик є прямим обов’язком свідка, про що чітко зазначено в статті 66 КПК України.

Разом з тим, необхідно не забувати, що кримінальним процесуальним законодавством передбачено ще і таку форму отримання доказів у кримінальному провадженні, як проведення обшуку.

Популярні теми

24.04.2024, 14:28
Увага!
24.04.2024, 14:56
За апеляцією прокурора грабіжника, який напав на літнього чоловіка, засуджено до реальної міри покарання
24.04.2024, 14:54
Розмитнення авто в Дії: Парламент проголосував за законопроект у першому читанні
24.04.2024, 14:43
Українців закликали до заощадження електроенергії

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]