Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
«Жіночі долі у вирі Другої світової війни»
Травнева зустріч в любительському об’єднанні «Затишок», що діє в селі Балаклея, була присвячена Дням пам’яті та примирення і Перемозі над нацизмом в Другій світовій війні.

  Завідуюча сільським музеєм Тамара Лихолай нагадала присутнім, що ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тамара Владиславівна представила відреставровані фронтові світлини наших односельців-ветеранів, пам’ять про яких тепер буде зберігатися в сільському музеї.

Потім запросила присутніх на літературну годину – реквієм «Жіночі долі у вирі Другої світової війни». Ведучі бібліотекар сільської бібліотеки Іраїда Бондаренко та учасниця любительського об’єднання Наталія Олійник розповіли присутнім про роль жінок під час війни, яким довелося пережити жахіття і бойових, і окупаційних буднів. Слухачі дізналися про наших жінок-землячок, яких були тисячі в те воєнне лихоліття.

Так, в роки війни Олександра Шулежко з села Михайлівка Драбівського району, врятувала від смерті й голоду 102 дитини, з них 25 діток були євреями. Вона зуміла організувати притулок для дітей-безхатченків у Черкасах. Завдяки винахідливості, хоробрості, материнському піклуванню Олександри Шулежко, діти вижили. Їй було присвоєно почесне звання Праведник народів світу.

Не менш зворушливою є історія Євдокії Лисенко з села Бровахи Корсунь-Шевченківського району, в якої було шістнадцятеро дітей: 11 хлопців і п’ять дівчат. Голодного 1933-го року один хлопчик помер. Коли почалася війна, мати провела всіх десятьох синів до Червоної армії. Материнська молитва зберегла дітей: усі десятеро синів Євдокії Лисенко повернулися живими!

Кожна з викладених вище історій — це історія простої, звичайної жінки, яка і сьогодні надихає сучасних жінок обстоювати власну свободу зі зброєю в руках, виносити поранених з передової, жити в окупації, виховувати дітей-сиріт.

Жінкам в залі були присвячені проникливі вірші, які читали зі сцени учні місцевих шкіл Настя Конаржевська та Олег Авраменко, зворушливі пісні у виконанні активної учасниці художньої самодіяльності сільського Будинку культури Наталії Волинець, військово-патріотичні танці від вихованців хореографічного колективу «Сад-виноград»( керівник Людмила Моровик).

Лілія Маслюк,
 завідуюча Балаклеївською сільською бібліотекою


 

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]