Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГІЇ ОДА: ВТОРИННА ПЕРЕРОБКА - БЕЗПЕЧНИЙ І ПРОГРЕСИВНИЙ ВИД УТИЛІЗАЦІЇ ВІДХОДІВ

Всесвітній день рециклінгу або Всесвітній день вторинної переробки відзначають у світі щороку 15 листопада.

Вторинною переробкою (рециклінгом відходів, повторної переробки і утилізацією відходів) називають повторне використання або повернення в оборот сміття чи відходів виробництва. Зазвичай вторинній обробці піддають такі матеріали, як: папір, скло, залізо, алюміній, тканини, пластик і таке інше. А органічні відходи широко використовують в сільському господарстві.

Завдання вторинної обробки – вирішення проблеми обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції за рахунок використання більш дешевої сировини і боротьба із забрудненням навколишнього середовища, пояснюють в Управлінні екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Зі слів начальниці Управління екології та природних ресурсів ОДА Олени Звягінцевої, вторинна переробка – найбезпечніший і прогресивний вид утилізації відходів. Сприяє зменшенню площі сміттєзвалищ, уникненню забруднення навколишнього середовища, а також економії природних ресурсів за рахунок використання вторинної сировини.

– Нині для покращення управління відходами в області розглядають питання про необхідність обласної концепції поводження з відходами шляхом розроблення Регіонального плану управління відходами до 2030 року. У межах нього врахують комплексний підхід до поводження з відходами в цілому та поділу території області на кластери (зони). Упровадження комплексної системи поводження з відходами на регіональному рівні дозволить збільшити обсяг переробки відходів до 50 % та зменшити обсяг захоронення відходів до 30%, – зазначає Олена Звягінцева.

Додамо, що в комітетах Верховної Ради України перебуває на розгляді проєкт Закону № 2207/2 «Про відходи». Ним передбачено запровадження роздільного збирання відходів та їхнє повторне використання.

Задля підвищення ефективності використання ресурсів упродовж усього життєвого циклу повинні бути вжиті належні заходи створення й підтримки мережі установок для повторного використання або матеріальної утилізації, застосовуючи економічні інструменти, критерії закупівель, кількісні цілі та інше.

Довідково:

У 1997 році жителі США вперше відзначали America Recycles Day. Його завданням було заохочувати американців здавати відходи у вторинну переробку і купувати продукцію, зроблену з вторинної сировини. З 2009 року проведенням акцій і заходів, присвячених цьому дню, займається неприбуткова організація Keep America Beautiful.

Існує багато способів, як можна використати ті чи інші відходи на благо нашого суспільства. Наприклад: із різнокольорових пластикових пляшок роблять вази, квіти, фігурки казкових персонажів, із битого скла –  вітражі, із автомобільних шин – клумби і різноманітні тварини,
із алюмінієвих баночок – підставки для мобільних телефонів або олівців
і ручок, із тканин – намисто і ляльок тощо.

Варто пам’ятати, що зібрання 60 кг макулатури збережуть життя одному дереву, виробництво 1 тонни скла зі склобою зменшить використання піску на 600 кг, вапняку на 170 кг, кальцинованої соди на 190 кг, польового шпату на 70 кг та зменшить споживання енергії на 40%, 1 тонна переробленого алюмінію (алюмінієві банки з напоїв) економить 4 тонни бокситів, а економія енергії на виробництво алюмінію сягає 95 %.

Прес-служба ОДА

Популярні теми

24.04.2024, 14:28
Увага!
25.04.2024, 08:12
У селі на Черкащині на одній з вулиць підтопило більше десяти будинків (ФОТО)
25.04.2024, 08:07
На жаль, знову ворог поцілив по Смілі
24.04.2024, 14:58
Вбивство в Черкасах: до 10 років ув’язнення засуджено місцевого жителя

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]