Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн

Кредитування для малих аграріїв має бути простішим, доступнішим, відчутнішим. Уряд цьогоріч зробив для цього цілу низку кроків, але комплексно цю проблему має вирішити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, що дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн.

Про принципи його роботи в своєму блозі на НВ розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Незважаючи на дію Порядку здешевлення кредитів для суб’єктів АПК (Постанова Уряду №300); незважаючи на дію програми «Доступні кредити 5–7–9 %»; незважаючи на те, що Уряд за ініціативи Мінагрополітики продовжив на місяць для аграріїв термін подачі заявок на компенсацію відсотків за банківськими кредитами, цією компенсацією можуть скористатися далеко не всі аграрії. Адже часто вони стикаються з неможливістю в принципі отримати кредит у банку», – розповів Міністр.

Раніше підприємцю в скрутні часи, за умови відсутності необхідних ресурсів для розвитку, доводилося скорочувати робочі місця, урізати видатки або взагалі згортати свою діяльність, а це тільки загострювало соціальні й економічні проблеми в сільських місцевостях, додає він.

«На початку листопада Верховна Рада підтримала створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Тепер на стратегічному рівні завдяки його діяльності збільшаться обсяги інвестицій в аграрний сектор економіки, підвищиться конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції та її якість. Фонд надаватиме гарантії обсягом до 50 % непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років. Основна умова – у власності та/або користуванні аграріїв повинно бути не більше 500 га землі, і вони мають спеціалізуватися на первинному виробництві сільськогосподарської продукції», – зазначив Роман Лещенко.

Як пояснив Міністр, Фонд пропонуватиме портфельні гарантії, які банки використовуватимуть як частину основної застави. Ці гарантії надаватимуться лише за кредитами, наданими фінансовими установами, які уклали договір про співпрацю з Фондом та відповідають критеріям прийнятності, затвердженим Радою Фонду.

Статутний капітал формуватиметься за рахунок коштів державного бюджету (близько 1,5 млрд грн) та донорської допомоги міжнародних партнерів. Загалом він становитиме близько 3 млрд грн. А його діяльність дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн.

Крім того, за словами Міністра, є підтвердження від ЄС на виділення гранту в розмірі 50 млн євро на поповнення статутного капіталу Фонду. Це вже підтвердив і голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас: «Прийняття Верховною Радою закон про механізм часткового гарантування кредитів – це величезний крок для земельної реформи. Це забезпечить доступ українським дрібним фермерам до фінансування та доступних кредитів, щоб вони могли купувати сільськогосподарську землю та інвестувати у свій бізнес. ЄС готовий підтримати Фонд».

Як підкреслив Роман Лещенко, фонди такого формату існують у більш ніж 100 державах світу, зокрема в Індії, Мексиці, Латвії, Естонії та інших. Вони давно засвідчили свою ефективність та універсальність.

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]