Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАРАХУВАНЬ ЄДИНОГО СОЦІАЛЬНОГО ВНЕСКУ ФІЗІЧНИМ ОСОБАМ-ПІДПРИЄМЦЯМ

З 1 січня 2017 року всім зареєстрованим фізичним особам - підприємцям нараховується ЄСВ незалежно від того, здійснює чи ні такий суб'єкт господарювання  підприємницьку діяльність.

Так, відповідно до п.п. 2,3 частини 1 ст. 7 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», ЄСВ для підприємців нараховується на суми отриманого доходу або на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (в 2019 році – 918,06 гривень, в 2020 році – 1039,06 гривень).

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а його посадові особи несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із Законом.  

Відповідно до ст. 25 Закону до роботодавців застосовуються такі штрафні санкції:

- за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів) - у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум;

- за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ.  

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення. У відповідності до п.7 ст. 25 Закону, суми недоїмки не підлягають списанню.

Платникам єдиного внеску на суму недоїмки надсилається вимога про її сплату. Протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги платник єдиного внеску зобов’язаний сплатити суму недоїмки, штрафів та пені.

Строк давності для нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовують.

Також, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати внеску посадові особи платників ЄСВ, у відповідності до ст. 1651 КУпАП, несуть адміністративну відповідальність.

Несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, у тому числі авансових платежів у сумі:

- що не перевищує 300 НМДГ, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 40 до 80 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій - від 150 до 300 НМДГ.

       - більше 300 НМДГ - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, від 80 до 120 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій - від 150 до 300 НМДГ.

       ГУ ДПС у Черкаській області наголошує на недопущенні прострочення термінів перерахування та необхідності погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску.

      При цьому звертаємо Вашу увагу, що згідно з розд.ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, підставою для зняття фізичної особи-підприємця  (далі – ФОП) як платника податків з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, які надходять до контролюючих органів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

      Дата зняття з обліку ФОП відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

       З метою налагодження співпраці із зареєстрованими ФОП, які не здійснюють підприємницьку діяльність, але зобов’язані сплачувати ЄСВ, уникнення примусового стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску через органи Державної виконавчої служби, в т.ч. шляхом накладення арешту на майно, звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи, радимо звернутися таким  ФОП до державного реєстратора за місцем проживання такої особи  для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

 

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]