Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Як просувається медична реформа в Україні
З 2019 року скасують традиційне фінансування лікарень. Автор фото: Олександр Яремчук, "Сегодня"

 Підготовка до медреформи йде повним ходом — перехід на страхову медицину планують уже в цьому році. На сайті МОЗ на громадське обговорення вивісили законопроект, яким створюють спеціальний орган медстрахування і змінюють правила фінансування лікарень. Після місяця обговорення документ подадуть у Раду. "Сегодня" проаналізувала проект і дізналася, якою медицина України буде в майбутньому. Повідомляє Сміла-Інфо.

 СЛУЖБА ЗДОРОВ'Я. Зокрема, МОЗ пропонує вже в цьому році створити Національну службу здоров'я (НСЗ), яка керуватиме страховою медициною в країні. Кожен українець укладе з лікарем договір і зможе претендувати на безкоштовну допомогу з гарантованого переліку від МОЗ. Ніяких додаткових відрахувань з народу не візьмуть, а всі послуги, що входять до списку, оплатить держава. А всі процедури, що не входять до переліку, людина повинна буде сплатити сама.

 Реформа почнеться з первинної ланки (терапевти, сімейні лікарі та педіатри) і невідкладної медицини. Серед головних завдань НСЗ — заключення з лікарнями контрактів, за якими з бюджету будуть виділятися гроші на обслуговування пацієнтів. Скільки коштів дістанеться тому чи іншому закладу, залежить від кількості клієнтів та кількості наданих їм послуг. У міністерстві пояснюють: українці будуть укладати контракти з лікарями, отримувати у них медичну допомогу гарантованого пакету медпослуг, а НСЗ, за підсумками місяця, — перераховувати лікарні необхідну суму. Нагадаємо, що в одного лікаря за новим правилам може бути не більше двох тисяч пацієнтів і на кожного з бюджету планується виділяти близько 270-300 грн на рік. Втім, НСЗ буде щорічно переглядати цей тариф, орієнтуючись на держбюджет і надані в минулому послуги. А вже до 2019-го це будуть єдині бюджетні гроші, на які зможуть претендувати лікарні.

 НЕ ПРОЙДЕ. Також НСЗ стежитиме за якістю послуг і аналізуватиме, що і де користується популярністю. При цьому контракти з недобросовісними лікарнями, які будуть вимагати додаткові кошти у пацієнтів, розірвуть і медзаклад не буде отримувати держкошти.

 Як зазначає медексперт РПР Олександр Ябчанко, грошей на оплату гарантпакету лікарням повинно вистачити: "При цьому фінансування чистоти приміщень у лікарнях, їх опалення, справну роботу тих же розеток ляже на плечі органів місцевого управління". Політологи сумніваються, що у ВР є голоси за цей законопроект.

"Навіщо потрібно створювати окремий орган? Ці функції може взяти на себе міністерство. А ось створення цієї служби дозволить розмити відповідальність, що спричинить за собою корупційні ризики", — вважає політолог Руслан Бортник.

Гарантпакет: рак, аналізи і вагітність

Список послуг, які входять у пакет гарантованої медичної допомоги, складається з 20 пунктів. До цього переліку входить надання екстреної медичної допомоги і контроль лікаря за пацієнтами із соціально небезпечними захворюваннями (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатит). Також терапевти і сімейні лікарі будуть стежити за хворими з психічними розладами та неускладненою вагітністю. Безкоштовно вони будуть розповідати про національні програми вакцинації та скринінгові тести.

 Якщо говорити про послуги, то за бюджетні гроші кожному українцю буде доступний цілий ряд аналізів: можна буде перевіритися на цукровий діабет, гіпертонію та інші серцево-судинні захворювання, рак шийки матки та молочної залози, рак прямої кишки та передміхурової залози. Також у списку МОЗ стоять основні аналізи крові (загальний кальцій, глюкоза, холестерин, а також печінкові та жовчні ферменти), сечі і калу. Доступні будуть українцям також електрокардіограма і флюорографія. І як і раніше абсолютно безкоштовно видадуть довідки і лікарняні листи.

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]