Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Краще горіти роботою, ніж вигорати
Про хороших працівників кажуть, що у них робота горить у руках. Але є й інша сторона медалі, коли сама людина згорає на робочому місці. Втома дає про себе знати різними способами: роздратуванням, нервовістю, байдужістю чи у найгіршому випадку депресією. І тоді можна сміливо говорити про те, що працівник підпав під вплив синдрому професійного вигорання.

Саме темі «Позитивного мислення та профілактики професійного вигорання» був присвячений семінар-тренінг, участь у якому взяли усі соціальні працівники та робітники територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Смілянського району. Такі заходи проходять постійно, адже вже протягом 4 років у закладі діє «Школа соціальної роботи».

Цього разу організатором та ведучою семінару стала головний спеціаліст обласної ради профспілки працівників соціальної сфери Валентина Даник. Вона підготувала для присутніх цікаві тренінгові завдання, вправи, а також блок теоретичної інформації, яка мала на меті пояснити усі нюанси озвученої теми.

 Як виявилося, професійне вигорання торкається усіх без винятку спеціалістів, зокрема тих, хто має безпосередній контакт із людьми. Це саме та категорія, в яку потрапляють працівники соціальної сфери. Особливо яскраво усі труднощі такої праці на собі відчувають соціальні робітники, які надають соціальні послуги одиноким та одиноко проживаючим жителям району.

Вони мають справу із людьми поважного віку, спілкування із якими має певні особливості. І, як правило, соціальні робітники справляються із усіма проблемами, що можуть виникнути у процесі роботи. Натомість вони співпереживають своїм підопічним, беруть близько до серця їхні проблеми, а як результат - перенесення робочих проблем додому, іноді роздратування та професійне вигорання.

Валентина Даник провела декілька вправ, які мали на меті визначити рівень стресу, який відчувають члени колективу терцентру, їхню схильність до емпатії, позитивного мислення. Кожен мав можливість висловити власну думку чи навести приклад із життя, який ілюстрував би тему семінару.

Одним із головних елементів заняття стала інформація про те, як же вберегтися від професійного вигорання. Для кожного рецепт розслаблення буде свій, але варіантів безліч: отримання емоційного ресурсу від рідних та друзів (спілкування, проведення часу разом), позитивне мислення, міцне здоров’я, спорт, хобі, аутотренінги, навички планування часу, вміння казати «ні» та навіть прості прогулянки.

 Кожен обере свій рецепт емоційної підзарядки. А старт позитивним змінам дала сама ведуча семінару. Наостанок вона запропонувала присутнім обрати листочок із побажанням на найближчий час. Приємні слова підбадьорили учасників заходу, а тому завершувався семінар із усмішками на кожному обличчі та аплодисментами, адресованими Валентині Даник.

Крапку у цікавій зустрічі поставила директор територіального центру Галина Кравченко. Вона побажала колективу, членами якого, в основному, є жінки, берегти себе, вміти розділяти роботу та дім, а також залишати в своєму житті місце для відпочинку. Бо, як кажуть, якщо вам вже зовсім ніколи відпочити — значить, саме час відпочити.

За інформацією Територіального центру соціального обслуговування

 

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]