Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
На Черкащині історики знаходили місцевий “Стоунхендж” (Фото)
В світлі цьогорічних розкопок наших дніпропетровських колег, яким пощастило дослідити кам’яний кромлех під насипом кургану біля с. Новоолександрівка (журналісти вже охрестили його «Українським Стоунхенджем»), хотілося б згадати про подібний археологічний комплекс, знайдений на теренах Черкащини. Розповіли у Черкаському археологічному музеї Середньої Наддніпрянщини.

У 1903 р. між сс. Вербівка та Томашівка (Тимошівка) тодішнього Чигиринського повіту (нині – Кам’янський район Черкаської області) місцевий поміщик Давидов розкопав курган, в якому виявив кам’яний кромлех – коло, утворене з вертикально встановлених плит. Через два роки унікальну знахідку оглянув голова Імператорської археологічної комісії граф Олександр Олександрович Бобринський. Ним було зроблено опис кромлеху да здійснено його фотофіксацію.

Граф О. Бобринський (у білому костюмі та корковому шоломі) оглядає місце знахідки Вербівського кромлеха

Конструкція в діаметрі сягала 7 м. В одному місці коло переривалося, утворюючи вхід. Всередині кромлеха, за свідченням розкопщиків, знаходилися рештки поховань: кілька скелетів дуже поганої збереженості, які супроводжувалися уламками глиняних горщиків з геометричним орнаментом, а також кількома кістяними намистинами-пронизками.

Плити кромлеха мали висоту 1,5-2 м. Їх, на думку О. Бобринського, було притягнуто за 50 км з району Чигирина. Над камінням простежено залишки дерев’яного перекриття. На 17 з 29 плит на зовнішній стороні було зафіксовано гравіювання. Воно являло собою знаки та орнаменти у вигляді ліній, зиґзаґів, кутів, хрестів, ромбів. Зображення, найімовірніше, нанесені на камені після спорудження кромлеху.

Згодом О. Бобринський розкопав неподалік с. Вербівка ще кілька курганів. В них він виявив поховання, перекриті деревом, у яких знаходилися скорчені скелети, кості яких були пофарбовані вохрою (мінеральним барвником червоного кольору). Орієнтація небіжчиків – головою на схід. Поряд з ними знайдені крем’яні вістря стріл, ножеподібна пластина. Обряд поховання та інвентар дозволяють віднести ці поховання, як і Вербівський кромлех, до ямної культури доби ранньої бронзи (1-а пол. ІІІ тис. до н. е.).

У 1966 р. з метою пошуку решток Вербівського кромлеху на Черкащину приїздив відомий російський радянський археолог, фахівець з первісного мистецтва Олександр Олександрович Формозов. Але жодних слідів унікальної кам’яної споруди йому знайти не вдалося…

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]