Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Нове у порядку обчислення чорнобильських пенсій
Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» внесено зміни до статті 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон).

 Статтею 59 Закону визначено, що військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їхніх сімей пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї за їх бажанням можуть призначати на умовах і в порядку, визначених законодавством для осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, які вони дістали під час виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків), або відповідно до статті 54 цього Закону.

 Крім того, з урахуванням вказаних змін, починаючи з 1 жовтня 2017 року, особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсію по інвалідності обчислюють відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб — із п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

 З метою забезпечення реалізації цього Закону, 15 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 851 «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою внесено зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210. Ця постанова застосовується з 1 жовтня 2017 року.

Постановою 851 встановлено порядок обчислення пенсій особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Крім того, визначено формулу, за якою така пенсія обчислюється в разі виявлення особою бажання проводити її розрахунок, виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

 У разі зміни розміру мінімальної заробітної плати здійснюється перерахунок зазначених пенсій виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Смілянським об’єднаним управлінням Пенсійному фонду України Черкаської області з 1 жовтня 2017 року здійснено перерахунок пенсій 6 особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, за матеріалами пенсійних справ. Середній розмір пенсії після перерахунку становить: 10416,48 грн. -- інвалідам другої групи, та 6985,03 грн.-- інвалідам третьої групи.

 13 квітня 2017 року було ухвалено Закон України «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 2015-VIII, що набуває чинності з 1 січня 2018 року.

 Із 1 січня 2018 року право на призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника надано дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, незалежно від причинного зв'язку смерті із Чорнобильською катастрофою. Сьогодні таку пенсію призначають за наявності експертного висновку щодо встановлення причинного зв'язку смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Починаючи з 1 січня 2018 року, під час призначення пенсії в разі втрати годувальника такий експертний висновок подавати до органів Пенсійного фонду не потрібно.

Водночас слід зауважити, що експертний висновок не потрібно подавати лише в разі смерті годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, тобто тих годувальників, щодо яких за життя встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, і лише їхнім дружинам (чоловікам).
 У разі смерті особи із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2 та 3 під час призначення пенсії в разі втрати годувальника за нормами статті 54 Закону подання експертного висновку є обов'язковим. Такий висновок потрібно подавати також під час призначення пенсії в разі втрати годувальника, зокрема, дітям, батькам тощо померлого годувальника.

Крім того, статтею 52 Закону визначено право непрацездатних членів сім'ї годувальника, які були на його утриманні, на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Дітям щомісячну компенсацію призначають незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Зміни до статті 52 Закону не були внесені, тож, під час призначення компенсації подання експертного висновку є обов'язковим для всіх без винятку членів сім'ї померлого годувальника.

Заступник начальника відділу
з питань призначення перерахунку та виплати пенсій №1
О.Мазур
 

Популярні теми

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]