Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
ПРО ЗАГРОЗУ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
25 липня у Черкаській ОДА відбулась селекторна нарада під головуванням Віце-прем’єр-мінстра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Зубка Г.Г. з питань підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та інфраструктури до осінньо-зимового періоду 2018/19 року і забезпечення його сталого проходження та забезпечення підприємств водопровідно-каналізаційного господарства реагентами для знезараження води.

 Під час наради Сергій Овчаренко заступник голови Черкаської ОДА проінформував про кризову ситуацію в енергетичній сфері Черкаської області і необхідність виконання першочергових заходів на об'єктах і мережах ПАТ «Черкасиобленерго».

Голова правління Товариства Олег Самчук наголосив, що основним підприємством енергопостачання в області є ПАТ «Черкасиобленерго». На сьогодні підприємство знаходиться у важкому фінансовому становищі. Відповідно, існує реальна загроза настання надзвичайної ситуації в Черкаській області через відсутність фінансування для підготовки до осінньо-зимового періоду 2018-2019 рр. Причиною недофінансування є те, що ПАТ "Черкасиобленерго" зобов’язане сплачувати до ДП "Енергоринок" заборгованість за куповану електричну енергію.

Так, відповідно до ухвали господарського суду Черкаської області від 09.11.2017 р. у справі № 925/193/17, ПАТ «Черкасиобленерго» повинно сплачувати на користь ДП «Енергоринок» з липня по грудень 2018 року по 35000000 грн щомісяця, а з січня по червень 2019 року по 63054749 грн щомісяця. Однак, розстрочення заборгованості на таких умовах унеможливлює здійснення господарської діяльності ПАТ «Черкасиобленерго», яке перебуває в стані банкрутства, призводить до неможливості проведення капітальних ремонтів, невиконання інвестиційної програми, а також, в подальшому, не дозволить виплачувати заробітну плату працівникам.

Нині існує термінова необхідність перегляду умов реструктуризації і приведення їх у відповідність до реальних можливостей ПАТ "Черкасиобленерго".

Борг ПАТ "Черкасиобленерго" перед ДП "Енергоринок" виник внаслідок протиправних, незаконних дій попереднього керівництва ПАТ "Черкасиобленерго" в період 2015-2016 рр.

Електричні мережі Черкащини не обслуговували належним чином більше трьох років, інвестиційні програми та капітальні ремонти не виконували, розчистки повітряних ліній не проводили. Це призвело до відключення споживачів від електропостачання влітку 2017 та взимку 2018 внаслідок несприятливих погодних умов. А у січні поточного року навіть спричинило припинення подачі питної води у м. Черкаси, що у свою чергу викликало ланцюгову реакцію. Через відсутність водопостачання у м. Черкаси КП «Черкаситеплокомуненерго» вже готувалось до відключення котелень, остерігаючись аварій у тепломережі. У лікарнях у період відсутності водопостачання не могли проводити операції. Дитячі садки і школи не могли забезпечити для дітей гаряче харчування. У цей же час жителі обласного центру змушені були стояти у величезних чергах за питною водою. Внаслідок цих подій міська влада змушена була запровадити у Черкасах надзвичайний стан.

В разі незатвердження більш сприятливого графіка погашення заборгованості перед ДП «Енергоринок», з метою отримання Товариством обігових коштів на забезпечення господарської діяльності, ремонт, виплату заробітної плати працівникам, може виникнути нова, і з більш тяжкими наслідками, надзвичайна ситуація. В цьому випадку Товариство не зможе забезпечити надійність електропостачання державним органам, органам місцевого самоврядування, юридичним та фізичним особам, об’єктам соціального значення, промисловості та інфраструктури Черкаської області.

Враховуючи вищевикладене, ПАТ «Черкасиобленерго» звернулось до Черкаської ОДА з проханням терміново скликати оперативний штаб за участі керівників ПАТ «Черкасиобленерго», Черкаської ОДА, Черкаської обласної ради, Управління СБУ в Черкаській області, Управління ДСНС України в Черкаській області та Головного управління Національної поліції в Черкаській області задля недопущення надзвичайного стану на Черкащині.

 

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]