Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Прокуратура говорить про збереження культурної спадщини міста Черкаси

Наболілим питанням продовжує залишатись неконтрольована забудова історичних центрів України, через що втрачається автентична містобудівна структура населених місць.

Серед головних елементів збереження історичної цінності населених пунктів, занесених Урядом у 2001 році до Списку історичних населених місць України, зокрема міста Черкаси, є запроваджена законодавцем обов’язкова наявність у складі генеральних планів таких населених пунктів історико-архітектурних опорних планів, у яких відображається інформація про нерухомі об’єкти культурної спадщини міста, земельні ділянки історико-культурного призначення, пам’ятки природи та навіть місця втрачених будинків. Починаючи з 2019 року за відсутності затвердженого історико-архітектурного опорного плану, будь-яке нове будівництво в історичних населених місцях є неможливим.

Натомість, незважаючи на вимоги законодавства та взяті державою Україна перед світовою спільною обов’язки щодо збереження об’єктів культурної спадщини, виконавчим комітетом Черкаської міської ради упродовж 20 років не вжито належних заходів щодо розроблення та затвердження історико-архітектурного опорного плану міста Черкаси.

За вказаних обставин 08.12.2021 рішенням Черкаського окружного адміністративного суду підтримано позицію прокурора про зобов’язання виконавчого комітету Черкаської міської ради замовити розроблення історико-архітектурного опорного плану історично населеного місця - міста Черкаси.

Як казав, великий Український поет Максим Рильський – «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани».

Ураховуючи наведене, з метою збереження «минулого» (об’єктів культурної спадщини міста Черкаси) вся громада розраховує на виконання представницьким органом територіальної громади міста Черкаси вказаного судового рішення.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

Популярні теми

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]