Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Результати моніторингового візиту до Смілянського дитячого будинку-інтернату на Черкащині

У рамках реалізації національного превентивного механізму, моніторинговою групою у складі регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Юлії Черватюк та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Людмили Проценко здійснено моніторинговий візит до Смілянського дитячого будинку-інтернату.

Будинок-інтернат є соціально-медичною установою призначеною для постійного проживання дітей з інвалідністю віком від 4 до 18 років та осіб з інвалідністю віком до 35 років з порушенням фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, освітніх послуг та комплексу реабілітаційних заходів.

В інтернаті, розрахованому на 200 осіб, на час візиту проживало 180 осіб, з яких 56 дітей о 18 років та 124 особи від 18 років. Діяльність закладу забезпечують 138 штатних одиниць персоналу.

Під час особистого спілкування з підопічними будинку-інтернату скарг на застосування персоналом жорстокого чи такого, що принижує гідність, видів поводження чи покарання від них не надходило. Усі опитані мешканці будинку повідомили про належне ставлення працівників закладу.

Результати моніторингового візиту до Смілянського дитячого будинку-інтернату на Черкащині. смілянський дитячий будинок-інтернат, моніторинговий візит, порушення, підопічний, інвалідність

Водночас під час візиту виявлено недоліки, які призводять до порушення прав підопічних. Зокрема зовнішній вигляд у переважної більшості мешканців закладу не охайний, вони одягнені у взуття не за розміром, та в зношений і забруднений одяг. Речі, які зберігаються в спеціально відведеному місці для заміни, також мають запраний та зношений вигляд, деякі з них навіть брудні. В кімнатах підопічні проживають по 6-12 осіб, чим порушується нормативна житлова площа на одну особу. Відсутні приліжкові тумби, столи, стільці, матраци обтягнуті поліетиленовою плівкою.

Побутові кімнати та зони загального користування не облаштовано розумними пристосуваннями для осіб з інвалідністю, відсутні двері в туалетних кабінках, що порушує право на приватність. Спортивна зала використовується в якості складу, а не за призначенням.

Під час спілкування з підопічними з’ясовано, що вони протягом усього дня, за виключенням перерв на прийом їжі, працюють у підсобному господарстві, та залучаються до сільськогосподарських робіт. За тяжку роботу у господарстві вони не отримують ніякої грошової винагороди. Журналу з працетерапії моніторинговій групі не надали.

Серед іншого встановлено, що в закладі не створено відділення (групи) підтриманого проживання. У підопічних відсутні особисті речі, іграшки тощо.

У відділення IV профілю для вихованців з тяжкою і глибокою розумовою відсталістю та/або стійкими хронічними розладами психіки, які потребують паліативного догляду, навчання і реабілітації та для яких самостійне пересування є значно ускладненим або неможливим є потреба заміни ліжок, які абсолютно не пристосовані для таких «важких» дітей, у відділенні немає жодного протипролежневого матрацу, чи будь яких розумних пристосувань

Під час візиту виявлено порушення конституційних прав підопічних на охорону здоров’я, через непідписані декларації з лікарями педіатром та терапевтом.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено та скеровано листи з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків та порушень до Черкаської обласної ради та керівництва установи, а також з метою інформування до Міністерства соціальної політики України.

 

Популярні теми

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]