Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Слідчі і прокурори платитимуть за свою бездіяльність
Рада схвалила зміни до КПК, відповідно до яких суддям надано вагомий важіль впливу на бездіяльність органів досудового розслідування та їхніх процесуальних керівників.

 Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», передає «Закон і Бізнес».

Законом удосконалено правила покарання слідчих і прокурорів за порушення прав і законних інтересів учасників кримінального провадження.

Закон наділяє учасників провадження правом заявляти клопотання про закриття кримінального провадження за наявності умов, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом. Причому слідчий, прокурор будуть зобов’язані розглянути його впродовж 3-х днів з моменту подання. Відмову в задоволенні такого клопотання можна буде оскаржити до слідчого судді та в апеляційному порядку.

Законом внесено зміни до статті 307 КПК, якими передбачено встановити, що ухвала слідчого судді, якою задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування, направляється керівнику органу, службовою, посадовою особою якого є слідчий, прокурор, для організації проведення службового розслідування та вирішення питання щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Аби слідчі та прокурори не затягували з прийняттям рішень, уносяться зміни до статті 130 КПК, статті 1191 Цивільного кодексу, статей 2, 4 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду». Підставою для звернення щодо компенсації стане ухвала суду, якою задоволено скаргу на будь-яке рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора під час досудового розслідування.

Якщо держава буде змушена виплатити таке відшкодування, вона отримає право зворотної вимоги до винних осіб. Причому не лише в разі встановлення в їхніх діях складу кримінального правопорушення, як зараз, а й за наявності ознак дисциплінарного проступку. Більше того, таке відшкодування може застосовуватися незалежно від спливу відповідних строків та дії дисциплінарного стягнення.

Також внесено зміни до ст.1191 Цивільного кодексу, якими передбачено, що уточнення про наявність ознак дисциплінарного проступку для регресної вимоги до винної особи без строку давності може зачіпати і суддів. Наприклад, у випадках присудження компенсації за рішеннями Європейського суду з прав людини.
 

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]