Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Сміла багата талантами
У цьому вкотре можна було переконатись, оглянувши виставки робіт майстринь декоративно-прикладного мистецтва, які були організовані в місті до Дня Незалежності України.

 Вперше на міській виставці робіт майстрів народної творчості презентувала свої роботи смілянська художниця Марія Петльована, яка розмальовує вінілові платівки у манері, схожій на петриківський розпис.
Вона ніде не вчилась цьому виду мистецтва, та й навряд чи знайдеться ще один митець, який би розмальовував вінілові платівки. Хоча за освітою пані Марія - будівельник, її душа завжди тяглась до малювання. Вона гарно малювала з дитинства. Аркуш, фарби та пензлі завжди заспокоювали у складні моменти життя, втішали, відволікали та переносили у дивний світ фантазій. Тепер цей талант передався і її дітям - донька Ольга також любить малювати і пише картини.

 Із широкого спектру різновидів живопису, Марію Петльовану особливо захоплював саме петриківський розпис. В основі його барвистих візерунків пані Марія бачить безмежну любов до рідного краю, відображення краси природи та українського єства. Вдома вона розмальовувала у цьому стилі дощечки, кухонне приладдя, стіни... І раптом на очі потрапили старі, вже непотрібні платівки. З'явилась ідея - це ж готова основа для петриківського розпису! Правда, спочатку довелося довго практикуватися і винаходити свою формулу малювання - фарби не хотіли триматися на поверхні платівок. Проте поступово пані Марія приборкала вініл і почала зображати свої картини, а потім лакувати їх. Поступово вдома зібралась ціла колекція робіт, всі друзі та знайомі теж вже "задаровані" оригінальними платівками з розписом. Тепер Марія Петльована наважилась показати свою творчість на загал. Нова виставка викликала хвилю зацікавлення і захоплення публіки. Сміляни залюбки роздивлялись, фотографувались та купували роботи.


 Ветеран педагогічної праці Тамара Зеленецька вишиває картини лише на шевченківську тематику. Виставка її робіт була оригінальною і дуже доречною на святі до Дня Незалежності і Державного прапора України.

 Тамара Євгенівна  все життя пропрацювала вчителем фізичного виховання у школі №3. Здавалось, що така енергійна, активна, діяльна жінка не буде вишивати, адже вишивка потребує спокою, терпіння, виваженості. Проте у дорослому віці, після відвідин Мотронинського монастиря, Тамара Євгенівна почала вишивати гладдю. Найбільше її захоплювала вишивка картин на шевченківську тематику. Вона вишила багато різноманітних портретів Кобзаря, а також копії його малярських творів, ілюстрації до його віршів. До 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка майстриня підготувала цілий доробок вишивок. У 2012 році Тамара Євгенівна Зеленецька удостоєна звання "Майстер народної творчості". Привітна, завжди усміхнена майстриня випромінює бажання творити і ділитись з оточуючими оптимізмом. Тому сміляни сподіваються незабаром побачити нові роботи вишивальниці.



 Серед різноманітних патріотичних виробів, вишиванок і картин, своєю ніжністю, витонченістю і елегантністю вирізняються роботи майстра авторської та інтер'єрної ляльки Наталії Абажей. Кожній дитині хотілось потримати в руках і придбати собі таку акуратну, симпатичну іграшку, любовно виготовлену майстринею. На виставку вона принесла зо три десятки ляльок, а вдома їх "живе" більше сотні.

 - Ідеї для шиття іграшок знаходжу в Інтернеті, але найбільше мене надихають дитячі мультики, - розповідає майстриня Наталія Павлівна. - Я відчуваю, чого хоче дитина, яка лялька їй підійде, можу зробити індивідуальну іграшку на замовлення.

Фахівець свого ремесла, Наталія Абажей вміє вишивати нитками, бісером, стрічками; шиє і вручну, і на машинці. Плете ляльки-мотанки, декорує, прикрашає - володіє різними секретами рукоділля, хоча спеціально цьому ніде не вчилась, всі знання здобула сама. А літні капелюшки і сумочки, виготовлені нею, замовляють і залюбки носять за кордоном жінки із Європи.

За матеріалами smila.ua.city

 

Популярні теми

Публікації

11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]