Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Сміляни обговорюють доцільність будівництва міні-ГЕС на Тясмині: чи не знищить це річку остаточно?
Одні вважають, що будівництво ГЕС на Яхновій греблі у Смілі негативно впливатиме на довкілля і через це річка зникне, а інші - що гідроелектростанція настільки міні, що робота ГЕС ніяк не позначиться на екології.

 "Тясмин є річкою, яка зарегульована ставками та водосховищем, місцями каналізована, що позначається на зниженні проточності водойми, а відтак – на процесах природного її оновлення. Межень 2017, вже можна констатувати, став згубним для водної артерії. У той час, коли ми б мали думати про оздоровлення Тясмина, чомусь повертаємося в минуле століття, згадуючи про зарегульованість річок гідроелектростанціями", - вважає автор петиції Максим Сорочан . На своїй сторінці він звертається до смілян, щоб громада підтримала петицію проти будівництвва ГЕС, і розповідає, що "ГЕС - це не альтернативне джерело енергії, ми маємо її мислити як ще один регулятор річкового стоку, який негативно позначається на водоймі та екологічній стабільності регіону. Підтоплення, деградація та зникнення біотопів, скорочення трофічних ланцюгів, зниження чисельності риб та інших водних тварин, зникнення місць гніздування птахів, в той же час підвищення активності шкідливих комах – ці та інші явища можуть стати реальністю у разі будівництва ГЕС на Тясмині".

 У той же час інші жителі, зокрема, громадський активіст Лариса Ратійова, повідомляє, що "дану ГЕС навіть до малих ГЕС важко віднести, так як вона настільки міні, що має будуватися за дамбою. Вона не перекриває річку, , як це ми собі уявляємо, коли чуємо слово ГЕС. Це міні-ГЕС і вода, яка стікає струмками вже за дамбу, буде використовуватися для роботи її механізмів і вироблення енергії. Тобто вода вже не буде даремно стікати з дамби, а почне приносити прибуток по зеленому тарифу. Ця міні ГЕС сконструйована так, щоб виробляти енергію від води, що даремно стікає по дамбі вже років 60 мабуть. Зараз за кордоном можна піти в похід з портативною міні-ГЕС схожого типу, опустити її в воду і від течії річки вона буде виробляти електроенергію для підзарядки мобільного телефону. Капіталісти економлять усе, використовують можливість як сонця, так і течії води для виробництва електроенргії, у нас з цим поки що проблема в країні".

 Представники влади вважають, що поки справа дійде до побудови ГЕС - мине ще значний період часу. Документація повинна пройти довгу процедуру дослідження, перевірок, і якщо будівництво буде шкідливим, відповідні служби не нададуть дозволу.

Тим часом громадські обговорення тривають. До кінця дії петиції залишилось 20 днів, петиція набрала 17 голосів.

Популярні теми

24.04.2024, 14:28
Увага!
25.04.2024, 08:12
У селі на Черкащині на одній з вулиць підтопило більше десяти будинків (ФОТО)
25.04.2024, 08:07
На жаль, знову ворог поцілив по Смілі
24.04.2024, 14:58
Вбивство в Черкасах: до 10 років ув’язнення засуджено місцевого жителя

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]