Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Тепер за домашнє насильство будуть карати
Відповідно до Закону, який набув чинності 7 січня 2018 року, постраждалою стороною може бути не тільки чоловік та дружина. А й партнери в цивільному шлюбі, наречені, розлучені пари, інші родичі, діти. Відповідальність за знущання з близьких, згідно з Законом, передбачає громадські роботи, арешт на 6 місяців або позбавлення волі до 2 років, а також адміністративний штраф (170-340 гривень)

.Регіональний координатор у Черкаській області Леся Валяєва повідомила, що Закон включає в себе шість основних новел:

1. Відтепер, під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишніми чи теперішніми подружжям, чи людьми, які разом живуть або жили. Раніше, якщо шлюб не був зареєстрований, то злочин могли не кваліфікувати як домашнє насильство, тобто захист надають також тим людям, які перебувають у незареєстрованих шлюбах.

2. Закон передбачає створення «гарячих» ліній, за якими можна буде отримати оперативну інформацію про те, як захистити себе та своїх дітей.

3. У законодавство ввели два поняття: «терміновий заборонний припис стосовно кривдника» та «обмежувальний припис стосовно кривдника».– Ці документи ізолюють насильника від постраждалої особи та її дітей. Терміновий заборонний припис видають відразу після фіксації випадку домашнього насильства співробітниками поліції. Цей документ діє строком до 10 діб. Протягом цього періоду зловмисник не може спілкуватися із постраждалими. Потім вводиться обмежувальний припис – один чи декілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків. Його видають на строк від одного до шести місяців, – пояснює інспектор зв’язків із громадськістю, лейтенант поліції Юлія Слідченко.

4. Створення єдиного державного реєстру. Він не є обов’язковим, але якщолюдина, яка постраждала, не буде до нього записана, то вона не зможе надалі отримувати допомогу.

5. Кривдника можуть направити судом на проходження корекційної програми на строк від трьох місяців до одного року.

6. Постраждала особа має право на безоплатну правову допомогу, що включає в себе: захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

Леся Валяєва також повідомила, що закон ще потрібно доопрацьовувати. За її словами,лише в 2019 році він почне працювати на повну силу.

Нині у Черкаській області діє жіночий кризовий центр. Саме тут жінки, які зазнали насильства і яким немає куди піти можуть отримати допомогу, а також тимчасову домівку.

– Держава надала нам двоповерхову будівлю (600 квадратних метрів). Але гроші на ремонт не виділила, тому деяким жінкам доводиться надавати житло у спортзалі, – говорить адміністратор жіночого кризового центруАнжеліка Бузовська.

Анжеліка Бузовська зазначила, що вони надають допомогу жінкам по всій області. Крім того, до них також зверталися із Луганської та Одеської області. – Можна сидіти, чекати фінансування. Чекати, на якесь вирішення, а можна щось зробити самому. І ми вже почали діяти, – зазначила адміністратор центру.

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]