Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
У Носачевому розгорілася битва за урожай.
Поле соняшнику на околиці села Носачів ледь не стало полем брані між місцевим фермером і агропідприємством. Останнє висунуло претензії на урожай, який не садило.

 Потужна сільгосптехніка, десятки машин і більше сотні людей. На перший погляд, на поле готуються до збору врожаю. Але, пояснюють присутні тут поліцейські, не все так просто.

"По лінії 102 були повідомлення з одної і з іншої сторони, що одна сторона заважає іншій стороні працювати", - повідомив Сергій Власенко, начальник Смілянського відділу Поліції ГУНП в Черкаській області.

Причина конфлікту - це поле соняшнику - більш ніж в 100 гектарів. Врожаю - майже на 3 мільйони гривень, розповідає фермер із сусіднього села Носачів. Анатолій Тихенко показує накладні, згідно з якими, саме він засівав цю ділянку. А збирати урожай - приїхала стороння фірма. Тихенко взяв землю в оренду в 2008 році. Її термін закінчився в кінці 13-го. З тих пір, розповідає фермер, обласний Держгеокадастр затягував з продовженням договору.

"По закону - мали прийти з Держгеокадастру на сьогоднійшній день і вилучити цю земельну ділянку у мене з користування. Її ніхто у мене не вилучив, і я продовжую цю земельну ділянку засівати, і справно платити з неї податки", - стверджує фермер Анатолій Тихенко.

Як виявилося, Держгеокадастр двічі за три роки поміняв на цьому полі орендаря. Цього року суборендар ділянки вирішив заявити про свої права. Влітку агрофірма вже намагалася зібрати на полі ячмінь, посіяний Анатолієм Тихенко. Тоді фермер в суді відстояв права на свій урожай. На яких підставах підприємство зараз робить замах на чужий урожай, його представник пояснити не зміг.

Сільський голова Носачіва підтвердив: фермер Тихенко справно платить податки в сільську казну за користування ділянкою. А ось нові орендарі - тільки час від часу роблять проплати.

"Оцей пакет документів - це я сьогодні вже готуюсь до майбутніх судових справ стосовно комусь повернення грошей, бо сьогодні за цю земельну ділянку мені сплачують дві організації".

Заручившись підтримкою односельчан, фермер Тихенко заблокував на поле техніку працівників агропідприємства. Ті - теж викликали підмогу. Ледь не дійшло до бійки. Глава антирейдерського союзу підприємців запевняє - це банальна рейдерська схема.

"У ній беруть участь чиновники Держгеокадастру. Поки зріє врожай, вони оформляють кілька разів договір оренди, в результаті чого, під осінь, під кінець збору врожаю, з'являються такі вигодонабувачі цієї рейдерської схеми", - розповідає Андрій Семидідько, виконавчий директор "Антирейдерського союзу підприємців України .

Таких ситуацій по Україні десятки, якщо не сотні - кажуть у всеукраїнському союзі фермерів.

"Такі випадки трапляються и в Дніпропетровській, и в Полтавській області. Відбуваються напади на фермерів, катування, напади збройні. Ми сьогодні звертаємось и до Генерального прокурора, и до міністра внутрішніх справ, щоб взяли це на особистий контроль", - говорить Іван Слободяник, член ради Асоціації фермерів і приватних землевласників України.

А ось прояснити ситуацію в обласному Держгеокадастрі виявилося нікому - начальниця у відрядженні, заступники - у відпустках. Але не на камеру повідомили, у справі про продовження договору фермеру Тихенко зараз йде судовий розгляд - тому чекають рішення Феміди.

 

Популярні теми

04.03.2024, 11:28
Троє громадян підозрюються у державній зраді та співпраці з рф
20.03.2024, 14:45
Керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чигиринської міської ради
20.03.2024, 14:42
Відбувся творчий вечір "Модулі життя Віки Сінаєвської"
18.03.2024, 12:32
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: результати роботи ювенальних прокурорів

Публікації

06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]