Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
У СМІЛІ ПОЧАСТІШАЛИ ВИПАДКИ СКАЗУ
Черкащина відноситься до неблагополучних областей щодо сказу. У Смілі тільки за 6 місяців поточного року до травмпункту звернулися 102 особи. Серед них були покусані відомими собаками та котами – 74 потерпілих, бродячими - 26 людей, дикими – двоє осіб (щуром і кажаном). Всього призначено щеплення проти сказу 28 особам.

У відділі охорони здоров’я Смілянської міської ради повідомляють, що запобігти захворюванню на сказ можна тільки шляхом введення вакцини проти сказу.

Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється у хворих тварин із слиною. Людина може заразитись не лише внаслідок укусу, але й при потраплянні слини на шкіру, де є подряпини, непомітні навіть для ока. Зараження можливе і через предмети, змочені слиною хворих тварин. Треба пам’ятати, що вірус сказу виділяється із слиною у тварин за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання. Тому можна заразитись від нібито зовсім здорової тварини. Дуже багато залежить від місця укусу. Чим ближче він до мозку, тим раніше розвивається захворювання. Найнебезпечніші укуси в голову, шию, кисті рук. Період від моменту зараження до виникнення захворювання триває у людини від 2-х тижнів до 6 місяців, а інколи й до року.

Після укусу рану слід негайно промити водою з милом, щоб змити слину і якомога раніше звернутись до лікаря в травмпункт міської лікарні. Якщо лікар призначив щеплення проти сказу, потрібно дотримуватись режиму, що його встановив лікар. Не можна переривати курс щеплень, пропускати їх. Рекомендується не перевтомлюватися, уникати переохолодження та перегрівання організму.

Ні в якому разі не потрібно вбивати тварин, що нанесли укуси. Їх потрібно негайно прив’язати і установити нагляд за ними протягом 10 днів. Якщо собаку чи кота вбивають або десь відвозять, тоді потерпілий приймає повний курс щеплень. Для запобігання поширення сказу серед тварин і можливих випадків захворювань у людей зареєструйте домашніх собак та котів і проведіть їм щеплення. До речі, в цьому році щеплено проти сказу 610 собак та 344 коти. Пам ятайте, навіть при малих укусах, подряпинах , ослизненнях тваринами потрібно негайно звернутись за порадою до лікаря.

Популярні теми

24.04.2024, 14:28
Увага!
25.04.2024, 08:12
У селі на Черкащині на одній з вулиць підтопило більше десяти будинків (ФОТО)
25.04.2024, 08:07
На жаль, знову ворог поцілив по Смілі
24.04.2024, 14:58
Вбивство в Черкасах: до 10 років ув’язнення засуджено місцевого жителя

Публікації

11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]