Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
У Смілі вшанували жертв концтабору «Шталаг 345»
У Смілі вшанували жертв концтабору «Шталаг 345», розташованого в роки Другої світової на території міста.

 Завдяки спільним зусиллям працівників смілянського краєзнавчого музею та детальним дослідженням краєзнавців із громадської організації «Пошук. Сміла» вдалося точно встановити, де на території військової частини на вулиці Ротондівській у роки окупації Сміли діяв великий табір- лазарет для військовополонених, що мав назву «Шталаг 345».

 Нині тут вже височіє хрест. І у дні пам’ятних дат приходять люди , щоб вшанувати пам;ять жертв фашистського режиму. У Всесвітній день визволення полонених з фашистських концтаборів у Смілі молебень та мітинг-реквієм провели на місці масових поховань жертв нацистів. Такі заходи із вшанування загиблих стали можливими завдяки великій пошуковій роботі, що провели працівники краєзнавчого музею та громадської організації «Пошук.Сміла».

 - Три роки тому я приєднався до пошуку відомостей про концентраційний табір, що мав назву «Шталаг 345», - розповів голова ГО «Пошук.Сміла» Андрій Іванов. – Ми вивчили карту Удоденка, на якій 90- річний чоловік, колишній в’язень цього концтабору, наочно показав, що і де тут знаходилося, - додав він. Навіть зараз ще на вже занедбаній території збереглись будівлі, у яких утримувались тоді люди. Тобто ці стіни точно пам’ятають всі жахи перебування тут полонених. І зовсім недалеко від цих складів знаходять і місця масових поховань.

Дослідники називають приблизні цифри від 10 до 15 тисяч людей, останки яких знаходяться в цій землі. Нині стараннями громадських активістів на цьому місці височіє хрест.

 На мітинг-реквієм прийшли і представники шкіл міста і району , ветеранської організації, прості люди, котрі виявили бажання віддати шану похованим тут військовополоненим.

 - Певний час у Смілі існувала Спілка тих ветеранів війни, котрі повернулися з концтаборів. Ця організація проіснувала до 2004-го року. Нині ми прагнемо відродити її, тож просимо усіх, хто може надати хоч якусьінформацію, звернутися в нашу ветеранську організацію ч и до чергового міськвиконкому. Нині вже відгукнулися 15 людей, котрі пройшли нацистські катівні, але, переконаний, їх значно більше, - звернувся до присутніх голова Смілянської міської ветеранської організації Микола Якушенко.

Хоча ще не все досліджено в історії «Шталагу 345», але ж точно відомо, де поховані люди, закатовані, невинно убієнні. Тож щоб помолитися за душі цих людей на місце віднайдених могил запросили священників.
 Молебень по черзі провели два представника різних конфесій. До символічного хреста, що був встановлений силами небайдужих смілян минулого року, лягли живі квіти.
Адже пам’ятати про невинноубієнних і встановлювати історичну справедливість – це єдине, що ми можемо як нащадки.

 Софія ХОМ’ЯКОВА

Популярні теми

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]