Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
У СТЕПАНЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ ТРИВАЮТЬ ЗАХОДИ ІЗ ОЧИЩЕННЯ РІЧКИ РОСАВА (ФОТО)

Заходи, заплановані в межах проєкту з очищення річки Росава, тривають за графіком. Це підтвердили у Степанецькій громаді, за ініціативи якої реалізовується екопроєкт, та місцевому комунальному підприємстві «Благоустрій», що координує роботи.

Про це повідомляє Kanos із посиланням на інформацію ПрАТ «Миронівська птахофабрика».

Презентація унікального екологічного проекту з очищення головної водної артерії громади відбулася у червні поточного року. Вже тоді було анонсовано, що він розрахований на кілька років, а вартість сягне 19,7 млн. грн. На першому етапі для проведення робіт з бюджету громади було виділено 2,7 млн. грн., також понад 500 тис. грн. профінансували Фонд «МХП – Громаді» та Миронівська птахофабрика.

«Тривалий час вважалось, що вода – самовідновлюваний продукт і що її кількість стабільна. Однак останні роки показують, що через сукупність різних об’єктивних і суб’єктивних причин, прісна вода перетворюється на дефіцитний ресурс. Саме тому питання відновлення гідрологічного стану водних об’єктів стало одним із пріоритетних для громади»,  – відзначив голова Степанецької ОТГ Олександр Яременко.

Спочатку виконавчим комітетом ОТГ у партнерстві з МХП було розроблено проєктно-кошторисну документацію та організовано проведення підготовчих робіт як-то геодезичні роботи, геологічні вишукування, топографічна фотозйомка тощо. Водночас громада придбала плавучий дизельний земснаряд, який вже влітку було спущено на воду та введено в дію на внутрішніх водоймах громади. В подальшому ж земснаряд планується використовувати для очищення Росави.

 «Взагалі, той факт, що ми маємо власний земснаряд, це великий плюс, – ділиться керівник КП «Благоустрій» Олександр Вовчинський. – З бюджету підприємства фінансуємо заробітну плату для двох працівників та пальне. Якби довелось орендувати, то це були б зовсім інші витрати, та й не тільки. Стосовно ж ходу підготовчих робіт по проєкту з очищення Росави, то ключовий напрям з моменту старту – це поступове поглиблення дна й розчищення чагарників та водної рослинності. Скажу відверто, це нелегка справа, бо дуже багато рослин і коріння під водою. Все тому, що річку не чистили десятиліттями. В принципі, це ситуація не тільки нашої громади, вона, напевно, актуальна для більшості річок країни».

За словами Олександра Миколайовича, на початку робіт глибина річки сягає менше одного метра. Планово ж на опрацьованих ділянках вона становитиме 2,5-3 м: «Це той показник, досягнення якого ми ставимо перед собою. Завдяки цьому покращується й прохідність земснаряду, можливості для його роботи. Крім того, річка в перспективі стане більш повноводною, що позитивно вплине й на водну фауну».

До слова, взимку передбачається оголошення й проведення тендеру для визначення виконавця основних робіт з очищення Росави.

«Зараз ми проводимо підготовчі роботи. Надалі ж паралельно маємо обрати організацію для основного етапу, що передбачає безпосередньо очищення, відвантаження ґрунту в спеціальні споруди, розрівнювання відвалів бульдозером тощо. На ці роботи у проєкті бюджету громади 2022 вже закладено 2,5 млн. грн.», – зазначає Олександр Яременко.

Коментуючи фінансування проєкту, очільник ОТГ відзначає важливість партнерства: «Ми дуже вдячні МХП за співпрацю й фінансову участь. Разом із тим, розраховуємо, що в наступному році вдасться залучити певний ресурс і з «екологічних» коштів обласного бюджету. Загалом же, я впевнений, що спільними зусиллями ми втілимо в життя свій задум – очистимо Росаву, облаштуємо тут пляж, зону відпочинку для людей, а отриманий досвід буде корисним і для інших громад».

У свою чергу, директор Миронівської птахофабрики Ольга Форостяна зауважила про унікальність проєкту:

– Напевно не помилюсь, якщо скажу, що подібних реалізованих екологічних проєктів в нашій країні одиниці, адже вони тривалі, дороговартісні, а їх результат не можна побачити й оцінити відразу. Разом із тим, саме такі ініціативи свідчать про те, що громада думає про перспективу і майбутнє.

У межах очищення річки роботи передбачається провести на ділянці протяжністю 7,1 км. Загальна вартість проєкту передбачається в розмірі 19,7 млн грн, а реалізувати задум планують протягом 3-5 років. Вжиті заходи дозволять відновити та підтримувати сприятливий гідрологічний режим та санітарний стан водойми, а також сприятимуть її пропускній спроможності.

На зображенні може бути: 1 особа та водойма

На зображенні може бути: природа, дерево, трава та водойма

На зображенні може бути: дерево, водойма та природа

На зображенні може бути: водойма та природа

Популярні теми

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]