Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
"Вигнати вовка": у селі на Черкащині хочуть позбутися сміттєзвалища в лісі
У Чорнявці Черкаського району попри те, що налагодили централізований вивіз сміття, місцеві продовжують звозити його на створене двадцять років тому сміттєзвалище. Люди зносять туди побутові відходи, бо не хочуть платити за нову послугу, розповів староста села Василь Супрун

Звалище знаходиться у лісі і щодня більшає. Утворилося воно 20 років тому, розповіла місцева жителька Віта Іващенко. Жінка часто ходить у ліс по гриби або просто відпочити з друзями чи з сім'єю і ніяк не збагне, чому люди смітять там, де живуть.

"Треба щось із цим робити, це ж пластик, що не розкладається у землі. Або встановити якісь баки для сміття, щоб його сортувати, але викидати не годиться", – зазначила жінка.

Жінка користується послугою вивезення сміття: приїжджає машина, забирає запакований непотріб, що вона виносить на дорогу.

Жителька Чорнявки Галина Ворона розповіла: централізовано здають сміття не всі, є й такі, що продовжують носити його в ліс.

Звалище видно з вікон місцевої школи, яка межує з лісом. На подвір'я вітром постійно заносить непотріб, розповіла директорка навчально-виховного комплексу Ганна Селецька:

"Ми дуже від цього страждаємо, особливо коли вітряна погода. А ще – від того, що нам доводиться два-три рази на рік прилеглу територію лісу прибирати від сміття, яке звідти наноситься. У нас навіть акція є «Вижени вовка з лісу». Але от ми цього «вовка» женемо-женемо стільки років, а він не хоче від нас нікуди йти".

Село Чорнявка є частиною Леськівської ОТГ. Аби люди припинили викидати непотріб у ліс, в селі налагодили централізований вивіз сміття, розповів Леськівський сільський голова Микола Бас.

За його словами, певний час це сімттєзвалище діяло як законне, люди 10 років возили туди відходи. Потім його заборонили.

Однак сміттєзвалище продовжує рости:

"Після об'єднання і приєднання до Леськівської громади сіл Чорнявка, Чубівка і Думанці ми налагодили вивіз сміття у цих селах. Оплата не така велика – 16 гривень 80 копійок на місяць із людини, але ж багато хто не хоче платити. Коли ми почали це робити в Леськах, за цю послугу платили 30% населення. Зараз це вже 85 %, думаю, невдовзі так буде і в Чорнявці".

Перевізник Олег Мантика двічі на місяць забирає мішки біля домоволодінь селян та вивозить на визначене сміттєзвалище у Руську Поляну.

Люди ще не звикли, що за вивіз сміття потрібно платити, розповів він.

При цьому додав, що з кожним разом сміття, яке виносять селяни, стає все більше.

Аби ліквідувати несанкціоноване сміттєзвалище в лісі, потрібні гроші, зауважив Микола Бас. Таких наразі в сільському бюджеті немає.

"Зараз ми платимо 55 гривень за один кубічний метр сміття, машина вміщує 12 кубометрів. Одна "ходка"вартує нам 2,5 тисяч гривень. Якщо подивитися, тут машин 50 буде, як мінімум 100 тисяч для цього потрібно. Надати зараз такі кошти комунальному підприємству можливості немає", – зазначив він.

Вивозити звідси сміття будуть поступово, розповів староста Чорнявки Василь Супрун. А тим часом, додав, планують встановити відеоспостереження та карати порушників штрафами.

Авторка Наталія Старинець




Популярні теми

24.04.2024, 14:28
Увага!
25.04.2024, 08:12
У селі на Черкащині на одній з вулиць підтопило більше десяти будинків (ФОТО)
25.04.2024, 08:07
На жаль, знову ворог поцілив по Смілі
24.04.2024, 14:58
Вбивство в Черкасах: до 10 років ув’язнення засуджено місцевого жителя

Публікації

12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]