Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Польсько – український проект «Співпраця об’єднаних громад для участі громадськості в управлінні освітою»
У п’ятницю 11 серпня в приміщенні Ротмістрівської сільської ради відбулася зустріч представників громадськості сіл Ковалихи, Куцівки, Мельниківки, Ротмістрівки, депутатів об’єднаної територіальної громади(ОТГ), завідуючих дошкільними навчальними закладами, директорів шкіл сіл громади, щоб розглянути майбутню структуру освіти Ротмістрівської ОТГ, та вибрати ( згідно закону про децентралізацію влади) модель відділу освіти Ротмістрівської ОТГ, як ефективного робочого органу управління освітою в громаді.

  На зустрічі були ті, що вже неодноразово приймали участь не в одних таких проектах, та були й такі, хто вперше приймав участь. Тому спочатку про підсумки попередньогої зустрічі щодо структури освіти Ротмістрівсьої ОТГ виступила учасниця проекту Семенчук Оксана Вікторівна, директор Ротмістрівської ЗОШ. Методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо формування органів управління освітою в ОТГ надав тренер польсько – українського проекту, освітянин за фахом, сільський голова с. Драбівці Золотоніського району, Герасименко Олександр Валентинович.
 На розсуд громаді було надано розглянути, зважити всі плюси і мінуси і вибрати одну з чотирьох моделей відділу освіти:

I модель:
- Власний відділ на рівні виконавчого комітету Ротмістрівської ОТГ (можливо і як окрема юридична особа) яка виконує всі функції стосовно державної політики в галузі освіти в межах її компетентності.

II модель:
- Власний відділ освіти, але з делегуванням адміністративних і навчально – методичних повноважень на рівень навчального процесу(навчальних закладів) у поєднанні з належним управлінням усередині самих закладів та забезпеченням якості освіти, при цьому такого роду завдання, як фінансове обслуговування, послуги матеріально – технічного утримання приміщень навчальних закладів може бути винесено в формат профільних комунальних служб, заснованих виконавчим комітетом ОТГ.

III модель:
- Відділ освіти спільний з кількома іншими ОТГ(в разі їх утворення як суб’єктами співробітництва), як орган управління освітою, утворений суб’єктами співробітництва, при цьому передбачається спільне фінансування на утримання об’єкта (відділу освіти).

IV модель: - Делегування одному із суб’єктів співробітництва іншими суб’єктами співробітництва виконання одного чи кількох завдань з передачею йому відповідних ресурсів, наприклад відділу освіти Смілянської РДА.

Щоб продовжити формувати досвід суспільного діалогу для прийняття спільних рішень, учасники проекту ( близько 30 осіб) були об’єднані в чотири групи (по кількості моделей) не за професією, чи місцем проживання, а просто: «на 1- 4 розрахуйсь». Тому в кожну групу увійшли не тільки учасники проекту з різних сіл, але й різних професій, хоча усіх об’єднувало єдине бажання – щоб в об’єднаній громаді, як і в Україні майбутнє покоління було забезпечене рівним доступом до якісної освіти, всебічним розвитком особистості та збереженим здоров’ям.
 Після проведення голосування кольоровими стікерами, враховуючи всі плюси і мінуси кожної моделі, учасники проекту віддали перевагу другій моделі освіти ОТГ, тобто, - власний відділ освіти, але з делегуванням адміністративних і навчально – методичних повноважень на рівень навчального процесу(навчальних закладів) у поєднанні з належним управлінням усередині самих закладів та забезпеченням якості освіти, при цьому такого роду завдання, як фінансове обслуговування, послуги матеріально – технічного утримання приміщень навчальних закладів може бути винесено в формат профільних комунальних служб, заснованих виконавчим комітетом ОТГ.


Автор: Сергій Мошенський

Популярні теми

Публікації

11.09.2018, 08:01
Конкурентоспроможність людей з інвалідністю на ринку праці АБО Умови їх працевлаштування та обов’язки роботодавців
06.09.2018, 08:21
Безкоштовні ліки в лікарні: що потрібно знати
10.09.2018, 08:35
Чи має інвалід право на безоплатний проїзд, пояснив ВС
12.09.2018, 08:13
Як батькам контролювати закупівлі шкіл
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]