Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Ботулізм: чим небезпечна хвороба та як уберегтися
  • Категория:
  • Автор:
    Раїса Маркова
  • Рейтинг:
    0.0/0
У травні місяці на Черкащині ускладнилась ситуація щодо захворюваності на ботулізм. Зареєстровано 4 хворих, з яких 3 померло. Хворі вживали в”ялену річкову рибу (лящ, тарань) власного виготовлення.Один з потерпілих вживав м’ясну домашню тушонку без термічної обробки. Аналогічний випадок ботулізму був зареєстрований в минулому році в м. Сміла.

 Ботулізм - це найважче харчове отруєння, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення може привести до смертельного наслідку.

Збудник хвороби - бактерія, яка потрапляючи в навколишнє середовище перетворюється в спору, а в умовах відсутності кисню (наприклад, консервування) знову відновлюється, розмножується та продукує токсин Ботулотоксин, що є найсильнішою біологічною отрутою.

Які шляхи зараження?

Основний шлях зараження людини – харчовий, при вживанні продуктів з накопиченим в них токсином.

Фактором передачі є консервовані (гриби, овочі, м ясо), сушені та в’ялені (м’ясо, риба) продукти домашнього приготування. Забруднені ботулотоксином харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх та смакових властивостей.
Відсутність бомбажу (здуття) тари консервованих продуктів не є показником відсутності збудника та його токсину в продукті.

Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму.
Чим коротший інкубаційний період, тим більш тяжкий перебіг хвороби. Захворювання починається раптово. У хворих спостерігається нудота, блювання, біль в животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки - погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являється загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Дихання стає поверхневе, зіниці розширені обличчя маскоподібне

Як виявити ботулізм?

Для того, щоб запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса. При виготовленні м’ясних або рибних консервів, їх необхідно якісно стерилізувати певний проміжок часу. Після стерилізації консерви необхідно зберігати в холодному місці.

При консервуванні грибів, овочів та фруктів слід використовувати лише свіжі, без ознак гнилі плоди, ретельно декілька разів промити питною водою та суворо дотримуватись рецептур і технології приготування.

При перших ознаках захворювання після вживання консервованих продуктів в’яленої риби потрібно негайно звернутись за медичною допомогою до медичного закладу.

Лікар міської поліклініки для дорослих
Раїса Маркова

Читайте також

10.11.2017, 21:22
Пошугать Федоренка не вийшло!
09.11.2017, 19:55
Ігор Іщенко: Для мене головний лікар - посада принципово безпартійна.
06.11.2017, 22:25
Колишній директор "Комунальника" Сергій Ананко розповів свою версію його звільнення
10.11.2017, 21:37
ЗАКОХАНА У КНИГУ

Популярні теми

14.11.2017, 17:19
На Черкащину прибула делегація Представництва ЄС в Україні
17.11.2017, 15:05
У СМІЛІ НА ХОДУ ЗАГОРІЛАСЯ ВАНТАЖІВКА
17.11.2017, 15:10
18 ЛИСТОПАДА «ВІКНО» НА ЧЕРКАСЬКОМУ МОСТУ МОЖЛИВО ВІДКРИЮТЬ ІЗ ЗАТРИМКОЮ
17.11.2017, 15:13
СМІЛЯНСЬКІ ШКОЛЯРІ СТАЛИ УЧАСНИКАМИ КРАЄЗНАВЧОГО КВЕСТУ
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з усіма.
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Регистрация | Вход ]