Сміла-Info

Смілянський інформаційний портал. Новини та Оголошення м. Сміла
Главное меню
Чи кусають блохи людей і як це відбувається ?
  • 17.04.2017
Блохи, як і більшість других кровососних комах — облігатні паразити. Другими словами, нічим другим, крім крові, вони харчуватись не можуть — будова їх ротового апарату в принципі не дозволяє їм використовувати другі джерела їжі. Тому не варто довго довго думати над тим, чому блохи кусають людину —вони роблять це тільки для того, щоб харчуватись, жити і размножуватись.

 Друга справа, що більшості випадків блохи кусают людину не як свого основного господаря. Дуже часто людину кусають комахи , які паразитують в основному на других теплокровних тваринах — собаках, кішках, щурах,мишах,кролях, птахах. В результаті на питання, чи кусають блохи кішок людей або чи кусають людей собачі блохи можна сміливо давати однозначну відповідь: кусають, і дуже активно. Взагалі більшість із ніж 2000 видів бліх можуть кусати людину. Однак тільки на окремі з них, крім людських бліх, приходится більша частина укусів. Серед них:
 - собача блоха, мабуть — рекордсмен по кількості укушених людей. Собачі блохи кусають людей значно частіше других паразитів тварин в силу своєї чисельності: собаки зазвичай переносять велику кількість паразитів на собі.

- щурячіі блохи — в сучасних населених пунктах кусають людей рідко, але саме вони носять з собою наибільший «букет» збудників різних захворювань і є найбільш інфекційно небезпечними.


В загальних випадках блохи тварин кусають людей при першій сприятливій нагоді: навіть ті види, які паразитирують на мишах і дрібній птиці, здатні проколоти шкіру людини. Тому коли ви виявили на одязі або в будівлі блоху, завжди варто розуміти , що до якого б виду конкретний екземпляр блохи не належить ,можливість вас вкусити вона не упустить.
Процес того,як кусають блохи, взагалі досить цікавий. Як і другі паразити, вони вводять в ранку зі своею слиною фермент, який перешкоджає звертанню крові і полегшує процес її висмоктування.

 Але якщо другі кровососи параллельно вводять в ранку анальгетик, завдяки якому жертва якийсь час может не відчувати укус взагалі, то блохи кусають людей без такої месцевої анестезії — завдяки щільній хітиновій оболонці і сплющеному тілу вони не бояться механічного впливу від жертви яка чухається, і тому особливо не ховають своєї трапези.

 В цілому укус блохи доволі специфічний і по відчуттю подібний до уколу голкою.
Як виглядає укус блохи?
 Укуси бліх достатньо специфічні. Особливостей у них кілька:
 1. Комахи переважно вражають ноги та нижню частину спини. Якщо людина спить, то блохи кусають руки та шию.
2. Слід укусу дуже похожий на укус комара: на такій же припухлості розташовується маленька центральна точка пошкодженої шкіри.
3. Укуси за звичай розташовуться парами або трійками: кожна комаха при можливості проколює шкіру в кількох місцях розташованих на віддалі 1-2 см один від другого. При цьому типових доріжок, які є характерними для укусів клопів , блохи не залишають.
4. Якщо блохи покусали людину , то самі місця укусів мають сильний зуд. При цьому і біль від укусу проходить доволі довго.

 Небезпека блошиних укусів
 Незважаючи на свої малі розміри, блохи вважаються вельми небезпечними паразитами, не поступаючись в цьому навіть кліщам. Небезпек від покусів цих комах для організму людини кілька:

- Сильная алергічна реакція на фермент, перешкоджаючий звертанню крові. інколи це просто почервоніння та свербіж ,інколи —висипання по всьому тілу, а інколи — сильні набряки і навіть анафілактичнийий шок.

 - Можливість зараження місця укусу (ранки) самою блохою. Ці комахи являються перенощиками збудників багатьох смертельних захворювань,серед яких чума, сальмонельоз, тиф, энцефаліт, гепатит та інші.

  Ризик інфікування місця укусу при його розчісування людиною.

 Взагалі в медицині є навіть спеціальний термін , визначаючий сукупність симптомів, викликаних укусами блох — пулікоз. Він може виражатись в посиленому відчутті зуду та не контрольованому розчісування місць укусів.

Що робити якщо кусають блохи?

В першу чергу,вияснити випадковий цей укус (наприклад, на риболовлі чи прогулянці), чи блохи надійно поселились в вашій оселі і необхідно проводити заходи по їх знищенню за допомогою інсектицидів. Самі укуси слід обробити спиртовим розчином , від алергії необхідно вживати антигістамінні препарати, а при особливо сильній реакції — звернутись до лікаря.

Корисно також знати , як захиститись від укусів бліх в випадку потрапляння в те місце де їх особливо багато. Цих паразитів чудово відлякують потужні антикомарині репеленти з великим вмістом речовини ДЕТА. Досить побризкати таким засобом руки та ноги, і блохи весь день не будуть вас турбувати.

І пам’ятайте : замість того , щоб перевіряти кусаються блохи чи ні, слід завчасно передбачити захист від них , щоб взагалі не турбуватись про укуси навіть при їх присутності.


Автор:  В.В. Крижанівський
"Сміла-Інфо"

Популярні теми

24.05.2019, 07:37
ЩО МАЄ РОБИТИ УПРАВЛЯЮЧА КОМПАНІЯ У ВАШОМУ БУДИНКУ?
02.05.2023, 07:32
Чим обробити черешню від вишневої мухи після цвітіння: рятуємо врожай у червні
03.06.2017, 10:04
Алое: корисні властивості та використання про які треба знати
09.05.2022, 13:30
Посла РФ у Польщі облили червоною фарбою і закидали трусами
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будь-те першим, поділіться думкою з іншими.
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Регістрація | Вхід ]